Witam wszytkich serdecznie
Mam problem z tylną wycieraczka.
A mianowicie to w ogole nie dziala. Jak kupilem swojego MK2 to dzialala gdy byly wlaczone swiatla mijania.
Gdzies mi sie przewody zwarły, chyba przy przełączniku swiatel. Pozniej pokrecilem troche przewodami przy klapie i teraz wcale wycieraczka z tyłu nie smiga a w tych warunkach pogodowych to nie jest za ciekawie.
Moze ktos z kolegow forumowiczów moze mi poradzic jak usunac to usterke?
Z góry dziękuje za pomoc.
---Ave VW---
---Ave Golf---
Jak naprawić tylną wycieraczke???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zobacz czy bezpiecznik jest cały (bodajże nr 4). Zobacz czy prąd dochodzi do kostki przy silniczku z tyłu. Jeżeli miałeś komedie przy światłach mijania, trzeba sprawdzić przełącznik zespolony przy kierownicy, te miedziane blaszki i plastiki się przecierają, czasem może robić się zwarcie i lekki dymek nawet. Miałem tak u siebie, trzeba było przeczyścić dokładnie. Jeżeli przy kierownicy jest wszystko ok, kable nie są poprzecierane i dochodzi prąd i napięcie sterujące do kostki z tyłu, zostaje silniczek. Może już czas na jego wymianę.
ex BvLin3K
Bezpiecznik jest ok. A co do przełącznika zespolonego to chodzi o ten w kolumnie kierownicy do m.in. zmiany swiatel drogowych na mijania i odwrotnie oraz kierunków? Jesli tak to trzeba zdjac kierownice, prawda?
Kurcze a jezeli chodzi o kostke i silniczek w klapie to nie moge sie za bardzo do nich dostac a nie chce polamac tego panelu :/
Aaa moze tez tak byc ze przewody sie poprzecieraly i zwieraja z masa.
Dobra to juz naswietliles mi sprawe i za to wielkie dzieki
Musze troche z tym pocwiczyc...
Pozdrawiam
Kurcze a jezeli chodzi o kostke i silniczek w klapie to nie moge sie za bardzo do nich dostac a nie chce polamac tego panelu :/
Aaa moze tez tak byc ze przewody sie poprzecieraly i zwieraja z masa.
Dobra to juz naswietliles mi sprawe i za to wielkie dzieki
Musze troche z tym pocwiczyc...
Pozdrawiam
Tak, przełącznik zespolony to ten na kolumnie kierownicy. Właściwie to są dwa oddzielne - kierunkowskazy i wycieraczki. Trzeba zdjąć kierownicę żeby się dostać. Panelu w klapie nie połamiesz, jak będziesz ostrożnie zdejmował. Nie wiem jak w dwójce, ale w trójce trzeba odkręcić srubkę przy uchwycie, a reszta siedzi na wtrzaskach, prosta sprawa. Niestety jak nie wiadomo o co chodzi, trzeba sprawdzić wszystkie elementy, od przełączników aż do silniczka. Powodzenia!
ex BvLin3K
-
- Forum Master