Jaki olej, bardzo proszę o pomoc
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej, bardzo proszę o pomoc
Witam,
chciałem spytać jaki olej proponujecie do Golfa III GTI 2.0 8V
waham sie czy wlać mineralny 15w40, czy może zastosować półsyntetyk 10w40
Dodam że auto sprowadzone jest z niemiec i nie ma żadnej informacji na temat jaki olej był wlany wcześniej. Napiszcie jaki proponujecie.
Dziekuje
chciałem spytać jaki olej proponujecie do Golfa III GTI 2.0 8V
waham sie czy wlać mineralny 15w40, czy może zastosować półsyntetyk 10w40
Dodam że auto sprowadzone jest z niemiec i nie ma żadnej informacji na temat jaki olej był wlany wcześniej. Napiszcie jaki proponujecie.
Dziekuje
-
- Ma gadane
Wprawdzie nie podałeś jaki przebieg ma autko (co jest istotne).
Ja bym jednak radził półsyntetyk 10W/40 API SL/CF
Firma - mam zaufanie do Shell'a - polecam Shell Helix Plus z aktywną formułą czyszczącą.
Półsyntetyk to złoty środek. Chyba, że masz przejechane 80-90 tyś.km - to wtedy można lać syntetyk 5W/40.
Do swojego ABU po przyjeździe (miał 121000km udokumentowane)zalałem 10W/40 i jest OK.
Powodzenia.
Ja bym jednak radził półsyntetyk 10W/40 API SL/CF
Firma - mam zaufanie do Shell'a - polecam Shell Helix Plus z aktywną formułą czyszczącą.
Półsyntetyk to złoty środek. Chyba, że masz przejechane 80-90 tyś.km - to wtedy można lać syntetyk 5W/40.
Do swojego ABU po przyjeździe (miał 121000km udokumentowane)zalałem 10W/40 i jest OK.
Powodzenia.
Ja mam co prawda inny silnik (1,6 PN), przebieg 160 tys i zalany jest mobil super s 10w40. Ubywa mi go około 1l na 5000-7000 km. Następnym razem wleję Valvoline MaxLife 10W40 bo podobno do większych przebiegów jest "idealny".bunkone pisze:Rafaello27 pisze:Wprawdzie nie podałeś jaki przebieg ma autko (co jest istotne).
Auto ma niby 164.000km <przynajmniej na liczniku tyle> produkcja 12.1992
Dodam że mam pewne zaufanie do Mobila, ale zobacze jak ceny stoją.
Ale napewno lotosa ani nic podobnego nie zaleje.
Volkswagen - da weiss man, was man hat.
- Kontakt:
oil
lej shella.sam sie zdziwilem jaki dobry jest ten olej.co prawda leje mineral,ale przed wymiana bral ok.0,5l na 1000km a teraz 0,2,jak nie mniej(zrobilem1900km jak na razie).A dlaczego?bo leci spod uszczelek !
-
- Mały gagatek
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
oil
fakt,przy tym przeiegu lepiej nie ryzykowac-wlej mineralny.Ale co do mobila mineralnego to jest on podobnej jakosci jak lotos.Poza tym sama nazwa-mineralny mobil a polsyntetyk i syntetyk mobil 1.
mam 2-litrowke z motorem AGG z ostatniej produkcji i od poczatku byl zalewany przez serwis VW w Belgii polsyntetykiem 10W40 Ja po kupnie zalalem go Valvoline Dura Blend 10W40 i po 3000 km nie ubylo nawet 100ml a jezdze glownie po miescie z czestymi zimnymi startami.Moj ma udokumentowany przebieg 90 000 km
- Krembul
- Użytkownik
- Kontakt:
Jesli nie wiesz co bylo lane wczesniej to lej mineral. Z olejem nigdy nie nalezy sie "cofac". Jesli jezdzil na nmeralnym a zalejesz polsyntetyk to moze Ci przeczyscic tak silnik ze bez wiekszego remontu nic z nim nie zrobisz.
Sprzedam REFLEKTORY "golf IV look" do mk3 stan idealny+3 komplety żarówek xenon oraz SPORTOWY FILTR POWIETRZA K&N do mk3+olejki regenerujące(200PLN)