Luźny klocek hamulcowy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Rafał1984zrm
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Luźny klocek hamulcowy

Post autor: Rafał1984zrm » wt mar 24, 2009 20:57

Witam

Oststnio wynieniałem klocki hamulcowe na przedniej osi w mojej czwórce. Nie daje mi spokoju
jedna sprawa.... Otóż w kole od strony pasażera ewidentnie jest lużny klocek hamulcowy od strony zewnętrznej. Dodam, że przed wymianą nie miałem takiego problemu. Teraz założyłem klocki Ferodo, a przedtem były oryginalne WV. Dodam, że grubość tej tarczy to zaledwie 18 mm, czy to może być przyczyną takiego luzu na klocku?
I jesczcze jedno, czy to mocowanie sprężyste powinno sztywno siedzieć w zacisku od strony zewnętrznej zacisku trzymającego klocek?- Rysunek poniżej...

Obrazek

Rafał

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
Silnik: CAXA
Kontakt:

Post autor: Jacek75 » wt mar 24, 2009 21:49

O ile widzę masz zaciski/układ FSIII, tarcza ma mieć nowa 22mm, zuzyta maks 20mm jesteś poniżej, a więc teoretycznie samobójca :hmm: klocek powinien siedzieć stabilnie, ręką da się ruszyć, są oznaczone który wew a który zew strona tarczy (inna sprężynka do tłoczka a inna do zacisku, przyjrzyj się). Jak nie będzie się trzymał to usłyszysz podczas jazdy na wertepach lub po zahamowaniu i zmianie kierunku jazdy (przód, tył) będzie skakał.
Biała kropka lub strzalka na klocku oznacza, żę tą stroną klocek ma być skierowany w dół.
Ostatnio zmieniony wt mar 24, 2009 22:32 przez Jacek75, łącznie zmieniany 1 raz.

TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

Rafał1984zrm
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Luźny klocek hamulcowy

Post autor: Rafał1984zrm » śr mar 25, 2009 15:56

Wielkie dzięki kolego za pomoc i zainteresowanie tematem:) Co do zamieszczonego obrazu z klockiem hamulcowym- to tylko podlądowa fotografia. U siebie założyłem klocki hamulcowe firmy " Ferodo". Mam jeszcze jedno pytanie, skąd wziąłeś dane dotyczące granicznego zużycia tarczy hamulcowej?

Pozdrawiam

Rafał

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
Silnik: CAXA
Kontakt:

Post autor: Jacek75 » śr mar 25, 2009 19:13

:) Z serwisówki......

TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”