Witajcie
Dziś zauważyłem coś dziwnego, silnik jak w tytule + instalacja gazu i po odpaleniu (benzyna) obroty zatrzymały się w granicach 2100-2200 i nie chciały zejść niżej. Ruszyłem (pierwszy bieg) i jakby zrobiło sie normalnie ale jak tlko wcisnąłem sprzęgło to znów wskoczyły na ponad 2000obr, wyłączyłem i włączyłem silnik i dale to samo. Wróciłem do garażu i odpiąłem klemę na 2min (silnik rozgrzał się trochę) Zapiąłem klemę i w drogę bo wszystko wróciło do normy. Dojechałem do celu, samochód postał na mrozie (-3st) ok 5h i po odpaleniu znów to samo. Odnosze wrażenie że zależy to od temperatury silnika. Efekt taki sam czy chodzi na LPG czy na benzynie.
Ostatnio wymieniony filtr powietrza a dzień przed tym akumulator.
Dzień wcześniej zalałem gazu (przede mną zalewał Poldek który po zalaniu nie chciał zapalić) Może to kwestia złej jakości gazu?
[Vento 1.8 ABS 66kW] Obroty 2100-2200 i nie spadają - help
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wskazania tamperatury są ok - czyli jak zimny to wskazówka na samym dole
Dzis znajomy powiedział mi ze to może być raczej czujnik temperatury przez co komputer świruje ze ssaniem. Gdzie znajduje się ten czujnik i jak wygląda bo chciałbym go ewentualnie obejrzeć - a jeśli trzeba to i wymienić.
Jeśli macie w międzyczasie inne sugestie to chętnie wysłucham.
Pozdr
Michał
Dzis znajomy powiedział mi ze to może być raczej czujnik temperatury przez co komputer świruje ze ssaniem. Gdzie znajduje się ten czujnik i jak wygląda bo chciałbym go ewentualnie obejrzeć - a jeśli trzeba to i wymienić.
Jeśli macie w międzyczasie inne sugestie to chętnie wysłucham.
Pozdr
Michał
vw_vw pisze:Dzis znajomy powiedział mi ze to może być raczej czujnik temperatury przez co komputer świruje ze ssaniem. Gdzie znajduje się ten czujnik i jak wygląda bo chciałbym go ewentualnie obejrzeć - a jeśli trzeba to i wymienić.
No wlasnie o nim pisalem Jest on cztero pinowy - dwa piny do ECU, dwa do wskaznika temperatury - dlatego pytalem czy nie swiruje..