Tarcze czy coś innego ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
bibi466
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Tarcze czy coś innego ?

Post autor: bibi466 » ndz mar 22, 2009 14:52

Witam ostatnio zauważyłem że przy hamowaniu bije mi kierownica. Wygląda to na krzywe tarcze tylko jedno mnie zastanawia bo to bicie odczuwalne jest także tylko znacznie słabsze przy większych prędkościach. Koła są wyważone opony nowe w zawieszeniu nie ma luzów jedynie gumy na stabilizatorze trzeszczą .I stąd moje pytanie czy tarcze mogą być odczuwalne podczas normalnej jazdy?. Co ewentualnie oprócz tarcz może wchodzić w grę.
Ostatnio zmieniony ndz mar 22, 2009 15:11 przez bibi466, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
tympy mechanik
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: tympy mechanik » ndz mar 22, 2009 15:48

bicie może być odczuwalne w przypadku gdy masz zapieczone prowadnice zacisku hamulcowego tzn ze zacisk po hamowaniu nie odblokowuje tarczy do końca i w skutek tego tarcza się grzej i faluje i jeszcze sprawdz w jakim masz stanie tarcze może już są do wymiany :bajer:

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » ndz mar 22, 2009 17:18

sprawdź jeszcze czy do felg nie przykleiło się sporo błota bo to też może powodować podobne objawy
niby drobnostka ale warto sprawdzić u mnie tu właśnie tkwił problem

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

Awatar użytkownika
bibi466
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: bibi466 » ndz mar 22, 2009 17:33

marek2907 pisze:sprawdź jeszcze czy do felg nie przykleiło się sporo błota bo to też może powodować podobne objawy
niby drobnostka ale warto sprawdzić u mnie tu właśnie tkwił problem
już kiedyś miałem podobny problem tylko z lodem. Niedługo będę zmieniał koła na letnie zobaczę czy coś się zmieni może któraś felga jest zrąbana mimo że wszystkie wyważane

[ Dodano: 22 Mar 2009 20:38 ]
Jeszcze jedna uwaga wydaje mi się że to bicie zwiększa się /podczas jazdy / przy skręcaniu w lewo może to przegub??. Podobno wewnętrzne tak się mogą objawiać. Proszę o opinie na ten temat

[ Dodano: Sro 25 Mar, 2009 ]
Byłem dziś u mechanika bo zauważyłem że zaczęło mi coś huczeć w prawym kole.Stwierdził że łożysko jest do wymiany. Jest wyczuwalny lekki luz na kole podobno przez to łożysko i to ono powoduje te wibracje. Umówiłem się na wymianę i zobaczę czy pomoże dam znać co wyszło

[ Dodano: Wto 07 Kwi, 2009 ]
Problem rozwiązany łożysko + nowe felgi i jest ok
Ostatnio zmieniony śr mar 25, 2009 16:45 przez bibi466, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”