Dlugie swiatla problem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- CzapCzap
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Dlugie swiatla problem
Witam.
Od jakiegos czasu moge tylko mrugac dlugimi swiatlami , nie zalaczaja sie na stale.
Na innym forum mowili ze to moze byc albo manetka, albo wlacznik swiatel, albo kostka stacyjki, przekaznik albo cos z halogenami ktore nie dawno zalozylem .... hmm dziwne chyba.
Takze wlacznik swiatel mam nowke, ale wkladalem stary na probe i nie pomoglo.
Kostka stacyjki zmieniona na oryginal dwa lata temu.
A hologeny, no przeciez tam nic zle nie moze byc, dwa kable wypuszczone z instalacji i tyle.
Przekaznik , jak sprawdzic ?
Moze byc wina zarowki jakiejs ? spiecie czy cos
Od jakiegos czasu moge tylko mrugac dlugimi swiatlami , nie zalaczaja sie na stale.
Na innym forum mowili ze to moze byc albo manetka, albo wlacznik swiatel, albo kostka stacyjki, przekaznik albo cos z halogenami ktore nie dawno zalozylem .... hmm dziwne chyba.
Takze wlacznik swiatel mam nowke, ale wkladalem stary na probe i nie pomoglo.
Kostka stacyjki zmieniona na oryginal dwa lata temu.
A hologeny, no przeciez tam nic zle nie moze byc, dwa kable wypuszczone z instalacji i tyle.
Przekaznik , jak sprawdzic ?
Moze byc wina zarowki jakiejs ? spiecie czy cos
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

Jakie "halogeny" Kolega zakładał, bo to pojęcie szerokie (żarówki w reflektorach fabrycznych to też halogeny).
W niedawnych moich postach podawałem wypróbowany sposób sprawdzenia tego, tu podejrzany jest przełącznik pod kierownicą tzw. manetki. Światła w Golfie nie idą przez przekaźnik (o ile nikt ich nie przerabiał).
TematBrak świateł
Temat Nie działają światła mijania
W niedawnych moich postach podawałem wypróbowany sposób sprawdzenia tego, tu podejrzany jest przełącznik pod kierownicą tzw. manetki. Światła w Golfie nie idą przez przekaźnik (o ile nikt ich nie przerabiał).
TematBrak świateł
Temat Nie działają światła mijania
Ostatnio zmieniony sob mar 14, 2009 14:24 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
- CzapCzap
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Zalozylem halogeny do zderzaka, uzywajac oryginalnego przelacznika z opcja wlaczania halogenow, biorac plus z zolto szarego kabla nad chlodnica , a minus z aku.
Kiedys juz mialem taki problem, i pamietam kolego ze tez mi pomagales. Wtedy wlasnie tak jak dzisaj wogole nie bylo dlugich swiatel. Wszystko wskazywalo na przerwe w bialym kablu od manetek do skrzynki bezpiecznikow, ale przejzalem go wtedy milimetr po milimetrze i byl ok. Sam sie naprawilo z siebie.
dochodziwyłącznika klawiszowego świateł dochodzi prąd na włączonym zapłonie na kabel czarno-żółty (pin 7/X)
Sa tam dwa klable bialo czarne i na obu pojawia sie prad po wlaczeniu swiateloraz czy wychodzi napięcie na biało-czarny (pin 6/56) przy zapłonie i włączonych reflektorach
Tu sie prad raz pojawia a raz nie gdy wlaczam drogowe. Pociagne raz i prad jest, puszcze znowu pociagne i pradu nie ma, tak na zmiane ( ale tak chyba mabyc). Co najdziwniejsze, wogole mi teraz przestaly sie palic drogowe po tych testach, prad sie pojawia na tym kablu czarno - bialym i bialym od manetki, ale lampy sie nie zapalaja. Do bezpiecznikow prad nie dochodzi obecnie.dalej czy jest prąd na wtyku manetek też ten kolor (biało-czarny pin 56).
Na tym bialym pojawia sie prad na drogowych, ale zoltego kabla to ja nie mam, jest bialozolty gdzie prad pokazuje sie po zaplonie.Teraz na kablu białym 56a, wychodzącym z manetek ma być prąd przy drogowych a na żółtym 56b przy mijania.
Napisz jak jest
Kiedys juz mialem taki problem, i pamietam kolego ze tez mi pomagales. Wtedy wlasnie tak jak dzisaj wogole nie bylo dlugich swiatel. Wszystko wskazywalo na przerwe w bialym kablu od manetek do skrzynki bezpiecznikow, ale przejzalem go wtedy milimetr po milimetrze i byl ok. Sam sie naprawilo z siebie.
Ostatnio zmieniony sob mar 14, 2009 17:42 przez CzapCzap, łącznie zmieniany 7 razy.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

Ja może napiszę po kolei jaki jest przebieg prądu dla reflektorów, jak ma być:
Ze stacyjki wychodzi żółto-czarny i przychodzi na wyłącznik pin X. Wychodzi po włączeniu mijania lub drogowych i przekręceniu kluczyka na zapłon - z pinu 56 biało-czarnym i idzie do manetek. Z manetek po włączeniu na mijania wychodzi już do skrzynki żółtym a na drogowych białym. Białym też wychodzi po pociągnięciu manetki na "błyśnięcie". Zasilanie "błysku" to czerwony.
Ze stacyjki wychodzi żółto-czarny i przychodzi na wyłącznik pin X. Wychodzi po włączeniu mijania lub drogowych i przekręceniu kluczyka na zapłon - z pinu 56 biało-czarnym i idzie do manetek. Z manetek po włączeniu na mijania wychodzi już do skrzynki żółtym a na drogowych białym. Białym też wychodzi po pociągnięciu manetki na "błyśnięcie". Zasilanie "błysku" to czerwony.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

Biało-żółty jest to zasilanie wyłącznika świateł awaryjnych - prąd z zapłonem - prawidłowo.
A żółty... przyjrzałem się fotce w podpisie Kolegi: ma Kolega fabrycznie lampy "GT" i to bez zworki w skrzynce? To żółtego w manetkach nie będzie. Są wówczas tak podłączone, że zapalają się gdy tylko włączy się dowolne reflektory i pozostają na drogowych także (a nie ma z nimi teraz kłopotu?).
A żółty... przyjrzałem się fotce w podpisie Kolegi: ma Kolega fabrycznie lampy "GT" i to bez zworki w skrzynce? To żółtego w manetkach nie będzie. Są wówczas tak podłączone, że zapalają się gdy tylko włączy się dowolne reflektory i pozostają na drogowych także (a nie ma z nimi teraz kłopotu?).
- CzapCzap
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Nie wiem czy te lampy sa fabrycznie, ale ja ich nie wkladalem.Zico63b pisze:Biało-żółty jest to zasilanie wyłącznika świateł awaryjnych - prąd z zapłonem - prawidłowo.
A zworka jakas jest w skrzynce ale nie wiem czy do lamp. Jest ona w dolnym rzedzie mniej wiecej po srodku.
Jakiego klopotu ? sorki nie zrozumialem.
Ostatnio zmieniony ndz mar 15, 2009 02:04 przez CzapCzap, łącznie zmieniany 2 razy.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

"Kłopoty" tzn czy świecą poprawnie mijania (u Kolegi zewnętrzne części reflektora), czy się nie rozłączają same na przykład. Jeśli działają bez zarzutu to O.K.!
W gnieździe nr 10 skrzynki mogą być zworki albo dla przeciwmgielnych albo dla mijania, a w gnieździe 11 dla sygnałów dźwiękowych. Lecz gdy mijania chodzą - sprawa zworek nie jest ważna, poruszyłem tą sprawę mimochodem.
W gnieździe nr 10 skrzynki mogą być zworki albo dla przeciwmgielnych albo dla mijania, a w gnieździe 11 dla sygnałów dźwiękowych. Lecz gdy mijania chodzą - sprawa zworek nie jest ważna, poruszyłem tą sprawę mimochodem.