dziwny odgłos z pod bezpiecznikow albo przekazników od kiero
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
dziwny odgłos z pod bezpiecznikow albo przekazników od kiero
Prosze o pomoc w sprawie dziwnego klikania dochodzacego z lewej strony pod włącznikiem swiateł gdzie znajdują się bezpieczniki. Zauważyłem to przy rannych odpaleniach samochodu bądż po dłuższej przerwie-latem tego nie miałem czyżby temperatura pogody miała na to wpływ mogę się domyslac ze to klika może jeden z przekazników jakiś, czy to jest normalne ,czy tak nie powinno być czy można jakoś temu zaradzić jest to denerwujace . I drugi z mojch problemów migotanie deski rozdzielczej a szczególnie te miejsce gdzie wskazuje mi zuzycie paliwa i temperaturę małe okienko z czerwonym podswietleniem ( nie swieci ciagłem światłem tylko czasami ma takie migotki zabuzenia w swieceniu ) mam wrazenie ze i delikatnie mi głowne światła chodz - czy coś z masą może to byc czy z napięciem PROSZE O MĄDRE RADY dziekuję i pozdrawiam
Te klikanie to prawdopodobnie przekaźnik od dogrzewania elektrycznego, rano gdy silnik jest jeszcze zimny to przy dodawaniu gazu(wzrostu obrotów) przekaźnik aktywuję się i dogrzewa układ chłodzenia.
A z tym migotaniem deski i świateł, sprawdź może alternator może za mało prądu daje i jest na wykończeniu.
A z tym migotaniem deski i świateł, sprawdź może alternator może za mało prądu daje i jest na wykończeniu.
u mnie tez klika przez pierwsze 2-3sekundy po wlaczeniu zimnego silnika...z tym, ze ja mam mk2 1.6D 87'sados7 pisze:To rozumiem że nawet jak bym wymienił ten przekażnik to by było tak samo po prostu tak ma być czyli odpuscic sobie temat a u Państwa z golfikami z diselem tez tak jest z tym przkaznikiem klikaniem
ale ciezko mi powiedziec, czy to normalne...mam troche wrazenie, ze to nie tylko od temperatury zalezy ale tez od wilgotnosci.
podpinam sie pod temat, czy u innych tez takie odglosy wystepują?
dla mnie to brzmi jak wielokrotne przelaczenia przekaznika w krótkim czasie. bądz kiepski styk na jakims polaczeniu. ale wlasnie nie wiem co to do konca.
pozdrawiam!
co do migotek tej deski i swiatełek to alternator daj chyba za dużo prądu wolne obroty 14,7 a na 2000 tys 15 z groszmi z polecenia mam zeby zrobić ładowanie bo nie jest normalne czy tak POZWOLIĆ MECHANIKOM POSZPERAĆ W ALTERNATORZE konsultowałem się z nimi i to co powiedzieli ( może dioda ,regulator napiecia itd itp ) czy to może być trafiona diagnoza
kupiłem ten samochód w tym roku w marcu od znajomego to mówił ze przelatał jedna zimę czyli nówka tylko jest pytanie jak długo na takim doładowaniu jezdził czy go ni zasiarczyło ?????według mnie jest akumulator oki
[ Dodano: 19 Lis 2008 17:15 ]
jutro ma do mechanika pozwolic robić im te ładowanie to normalne jest ze tak ładuje czy nie
[ Dodano: 19 Lis 2008 17:15 ]
jutro ma do mechanika pozwolic robić im te ładowanie to normalne jest ze tak ładuje czy nie
za dużo prądu? chyba chodzi Ci o napięcie ładowania?
w katalogu by trzeba sprawdzić pewnie jakie powinno być, ale na moje oko to 15V to wcale nie za duzo i napewno od 15V ładowania nie przygasały by światła...raczej od za niskiego napięcia.
Edit:
napięcie ładowania akumulatora przez alternator powino być 14-14,4V
regulator napięcia moze masz walniety?
masz problemy z odpaleniem po dluzszym postoju (rozrusznik wolno kręci) ? to by sugerowało, ze akku juz nie daje rady. faktycznie przy zbyt wysokim napięciu ładownaia mozna po dluzszym czasie zasiarczyc sobie akku.
w katalogu by trzeba sprawdzić pewnie jakie powinno być, ale na moje oko to 15V to wcale nie za duzo i napewno od 15V ładowania nie przygasały by światła...raczej od za niskiego napięcia.
Edit:
napięcie ładowania akumulatora przez alternator powino być 14-14,4V
regulator napięcia moze masz walniety?
masz problemy z odpaleniem po dluzszym postoju (rozrusznik wolno kręci) ? to by sugerowało, ze akku juz nie daje rady. faktycznie przy zbyt wysokim napięciu ładownaia mozna po dluzszym czasie zasiarczyc sobie akku.
Ostatnio zmieniony śr lis 19, 2008 22:41 przez marek_mk2, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie rano z odpaleniem nie mam zadnych kłopotów kreci jak trzeba a swiatła mi impulsują a nie przygasają jest to chyba znaczna różnica a co napiecia ładowania to przy 2000 tys obro ma 15 z groszmi a wkrecić mu ok 3000-3500 to pewnie może dochodzic 16-17 i stąd mogą się brac impulsy ??????????? trudno walę na warsztat do szperaczy dzieki serdeczne dam znac jak sie poprawi i co było pPOZDRAWIAM
jak tam sytuacja? coś się wyjaśniło?
był padnięty regulator napięcia po wymianie wszystko cyka i biega pozdrawiam
to cykanie gdzieś w przekaźnikach tez zniknęło?
Tak przestał pulsować wyświetlacz na desce rozdzielczej i ustapiły światła główne migotanie .....
Podepne sie bo u mnie tez od paru dni cyka cos w skrzynce bezpiecznikow, dodam ze wczesniej nic tam nie cykalo.Mam wrazenie ze to jakis przekaznik lub cos w tym stylu. Cyka nie tylko z rana ale nawet na cieplym silniku...Co to moze byc??? Nigdy nie mialem problemow z elektryka i wszystko dziala poprawnie
[url=http://www.fotosik.pl/][img]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/040815f71bfe9f53.html[/img][/url]