Luz na tylnym kole po wymianie łożyska
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Luz na tylnym kole po wymianie łożyska
Cześć,
Wymieniałem łożysko tylnego koła 2 miesiące temu, po wymianie wszystko było ok. Ostatnio zorientowałem się, że mam luz na kole, nie wiem od jakiego czasu jezdziłem z tym luzem. Podniosłem auto, żeby dokręcić łożysko, ale okazuje się że dopiero jak dokręce maksymalnie wtedy koło przestaje się telepać. Jak zostawie minimalny luz tak żeby podkładka się tylko lekko ruszała, to już całe koło lekko lata, nie jest to jakiś wielki luz ale jest. Pytanie czy mogło się posypać łożysko jeśli ze 2- 3 tygodnie jeździłem z lekkim luzem na kole? Dodam, że nic nie huczy itp. , wszystko wygląda normalnie, oprócz tego luzu.
Wymieniałem łożysko tylnego koła 2 miesiące temu, po wymianie wszystko było ok. Ostatnio zorientowałem się, że mam luz na kole, nie wiem od jakiego czasu jezdziłem z tym luzem. Podniosłem auto, żeby dokręcić łożysko, ale okazuje się że dopiero jak dokręce maksymalnie wtedy koło przestaje się telepać. Jak zostawie minimalny luz tak żeby podkładka się tylko lekko ruszała, to już całe koło lekko lata, nie jest to jakiś wielki luz ale jest. Pytanie czy mogło się posypać łożysko jeśli ze 2- 3 tygodnie jeździłem z lekkim luzem na kole? Dodam, że nic nie huczy itp. , wszystko wygląda normalnie, oprócz tego luzu.
trochę za duży luz nic zepsuł, szkodliwy jest zbyt mały luz. Ja tam jestem zdania, że lekki luz na łożysku jest dopuszczalny i nie ma się czym przejmować, zdecydowanie groźniejszy jest zbyt mały luz bo łożysko się szybko posypie.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
No tak robię, ale luz przestaje być wyczuwalny dopiero jak dokręce z przyłożeniem siły, a to wydaje mi się że już jest za mocno. Jak zostawie mały luz to ruszając bębnem nie wyczuję luzu, ale jak już założe koło to na kole ten luz jest wyczuwalny. Nie chcę przykręcić za mocno bo wiadomo jak to się skończy, a czy taki mały luz na kole nie zaszkodzi?Chwedor pisze:To raczej niemożliwe żeby za 3tygodnie łożysko rozpadło. Poza tym jakby się rozpadło to by huczało i gruchotało. Dokręcaj łożysko delikatnie kręcąc kołem wtedy powinno luz skasować.