Pozdrawiam!
Znowu kontrolka oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
premislausg
- Nowicjusz

Znowu kontrolka oleju
Witam wszystkich
Wiem, że temat był już poruszany, ale nie znalazłem informacji dokładnie takiej sytuacji, jak u mnie. Otóż co jakiś czas po włączeniu zapłonu zapala się na czerwono kontrolka oleju, po czym zaczyna mrugać 4 razy na żółto i gaśnie. Nie towarzyszy temu żaden sygnał dźwiękowy, kontrolka nie mruga w czasie jazdy. Po przejechaniu kilku/kilkunastu kilometrów, wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu zapłonu, wszystko jest ok, aż do następnego razu... Poziom oleju jest prawidłowy, nie pomaga też otwarcie i zamknięcie maski. Czy ktoś z Was wie, co może być przyczyną tej sytuacji i jak sobie z tym poradzić? Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
premislausg
- Nowicjusz

Mój problem nadal występuje, dzisiaj natomiast zauważyłem jedną rzecz, otóż kiedy po włączeniu zapłonu zgaśnie czerwona kontrolka oleju, mrugnie kilka razy żółta i też gaśnie (właśnie to jest mym problemem, nie wiem, dlaczego czasami mruga, a czasami gaśnie czerwona i jest ok), odpalam silnik i wszystko jest ok. Jeżeli wyłączę silnik zanim wskazówka temp będzie na pozycji 90 stopni i ponownie włączę zapłon, kontrolka oleju znowu będzie mrugała na żółto. Jeżeli natomiast silnik osiągnie temp 90 stopni i wtedy go wyłączę, kontrolka nie będzie mtugała na żółto. Może ktoś z Was miał już taką sytuację? Czy może to być związane z temperaturą oleju? Gdzie wogóle znajdue się czujnik temp oleju w silniku AQY? Samochód niestety nie jest garażowany... Może sytuacja się poprawi, kiedy temp na zewnątrz bedzie wyższa?
Bedę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi. Nie wiem, czy wymieniać czujnik poziomu oleju, czy sobie to po prostu odpuścić. Słyszałem już, że czasami wymiana tego czujnika nie pomaga... W jednym z ostatnich nr Auto Świata był tekst o nowej skodzie superb, test długodystansowy. Jedynym problemem podczas tego testu był właśnie czyjnik poziomu oleju i nawet serwis nie był sobie w stanie z tym poradzić
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i czekam na podpowiedzi!
Bedę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi. Nie wiem, czy wymieniać czujnik poziomu oleju, czy sobie to po prostu odpuścić. Słyszałem już, że czasami wymiana tego czujnika nie pomaga... W jednym z ostatnich nr Auto Świata był tekst o nowej skodzie superb, test długodystansowy. Jedynym problemem podczas tego testu był właśnie czyjnik poziomu oleju i nawet serwis nie był sobie w stanie z tym poradzić
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i czekam na podpowiedzi!