dudududududu podczas hamowania , brembo wentyl + ferrodo

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

dudududududu podczas hamowania , brembo wentyl + ferrodo

Post autor: guti » pn mar 02, 2009 18:33

czołem załoga :)
ostatnio pojawil sie u mnie ciekawy problem, mianowicie przy hamowaniu trzesie całym samochodem ze plomby w zebach wypadaja, dzieje sie to przy takim dosc lagodnym hamowaniu , kilka wlasnie takich hamowan powoduje te mega drgania , przy mocniejszym depniecu na hamulce raz , drugi , nic sie nie dzzieje , auto staje jak wryte, nie ma bic, wszystko ok.
mierzyl;em dzisiaj klocki , maja okolo 11 mm, ( nowe maja 15,3 mm) ale sa nierowno skoszone, roznica moze 1-1,5 mm ( zacisk trzymał )

ciekawa sprawa to to ze na tarczy pojawil sie lekko fioletowy pasek grubosci ok 1.5cm ,ten pasek jest po całym obwodzie , i blizej piasty, siega moze szerokoscia do tych dziurek kontorlnych jakie sa na brembo tarczach , co ciekawe dwie tarcze maja ten pasek,
zastanawia mnie to czy zuzyte klocki moga sie tak p[rzegrzewac ? ale to powinno sie dziac na goracych hamulcach , a to sie dzieje na zimnych.

macie jakies pomysły? tarcze sie powichrowały ? zdejmowalem je ,nie sa zbytnio

tarcze i klocki maja dolkadnie rok i miesiac :) znaalazlem temat gdzie pisalem ze je zalozylem :) http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1701858
tam juz tak widac delikateni takie przebarwienie, aaale moze to na sile cos chce zobaczyc.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn mar 02, 2009 19:26

guti pisze:ze na tarczy pojawil sie lekko fioletowy pasek grubosci ok 1.5cm
przygrzałes je kiedys co ???? i stad ten problem to normalny objaw zwichrowanych tarcz przy deliktanym hamowaniu drgania
ja równiez mam tarcze do wymiany i mam ten sam problem co ty z tym ze nie mam odbarwień jakis tam

Awatar użytkownika
drill
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: drill » pn mar 02, 2009 19:36

lekkie bicie tarcz albo bicie przednich felg/opon... sprawdz je na wywazarce czy lataja na boki..jesli tak to wywazenie nic nie pomoze... no i ewentualnie jakis luz na elementach gumowych przedniego zawiasu..

Obrazek

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pn mar 02, 2009 21:25

drill pisze:przygrzałes je kiedys co ????
staralem sie nie, nie wydaje mi sie zebym je tak deptał zeby spalic :) zreszta to powinnty byc spalone na calosci , a one sa tylko takim waskim paseczkiem nie wiedziec czemu,
te tarcze maja cos około 30 tys km przejechane, troszke wiecej jak rok. dziwne zeby sie tak zwichrowały, aale nie wykluczam tego bo roznie ludzie mowia o brembo , ( tylko te opinie sa zazwyczaj o niewentylach , a ja mam te grubsze , ktore ciezej sie krzywia )

terz im sie odwidzialo , na przestudzonych hamulcach cisza, pozniej jak sie nagrzeja troszeczke zaczyna telepac autem, podejrzewam ze to beda winne klocki , ale chciałbym sie upewnic,teraz zaryzykuje i załoze TRW , sa bardziej miekkie wzgledem ferrodo, bo na textary sie nie skusze, mimo ze super hamuja to sypia sie na potege! TRW jeszcze nie mialem :D patrzac na te zdjecia kiedy mialem nowe klocki a teraz to według mnie MUSZA byc klocki :D znaczy lepiej zeby to tak było , aaaa gdyby ktos chcial kupic Brembo wentyla to ja z całego serca odradzam, rok a tarcze juz od wewn, strony maja minimalny wyczuwalny rancik ! załoze nowe klocki , kumplom przy takich objawach pomagało.

chyba ze ktos ma jeszcze jakies inne pomysły dotyczace tego zakolorowania tarczy to z checia wysłucham, aaa na poparcie tego ze ferrodo sa twarde powiem ze prawie wcale nie brudza felg i na tarczy wyraznie widac ryski po klockach , czego moim zdaniem byc nie powinno.

drill pisze:lekkie bicie tarcz albo bicie przednich felg/opon... sprawdz je na wywazarce czy lataja na boki..
tak , tylko bicie byłoby cały czas, a tu sie dzieje czasami :)
drill pisze:no i ewentualnie jakis luz na elementach gumowych przedniego zawiasu..
wymieniane niedawno , tuleje , sworznie , łączniki , a niedawno mialem przeglad to tylko jedna koncówka drazka delikatny ma luzik , reszta w super stanie.
Ostatnio zmieniony pn mar 02, 2009 21:29 przez guti, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Awatar użytkownika
drill
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: drill » pn mar 02, 2009 22:35

guti pisze:tak , tylko bicie byłoby cały czas, a tu sie dzieje czasami
na wlasnym przykladzie powiem Ci ze jest to mozliwe :D

ps. pierwszy cytat w Twoim poscie to nie moje slowa :D

Obrazek

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » sob mar 07, 2009 10:30

drill pisze:ps. pierwszy cytat w Twoim poscie to nie moje slowa :D
czasem forum głupieje nawet :)

teraz sie zastanawiam co zalozyc :)
cigle chodza mi po głowie :
textar ,( wiem ze miekkie )
TRW ( nie nie wiem)
no i moze Ferodo jeszcze raz ( mialem FDB , a nie wiem czym sie roznia za bardzo te FSLe, oprocz tego ze sa drozsze , a skoro na okolo 30 tys klocki wyjazuja zuzycie okolo 4 mm to chyba nie sa twarde ) sam juz nie wiem :) niepokoi mnie ten fiolet i opinie o brembo ze sie krzywia :/
moze ktos wie czym sie roznia FSLe od tych FDB ?

[ Dodano: Pią Mar 06, 2009 4:30 pm ]
tutaj sa zdjecia klockow, jakie sa roznice w starch , nie wydaje mi sie zeby to byla ich wina tan na 100%
no ale zobaczymy jak sie dotra

Obrazek Obrazek Obrazek

[ Dodano: Sob Mar 07, 2009 12:44 am ]
kolejna fotka przedstawia to co mnie niepokoi , to przebarwienie (na zielono) , poprzednio było one wyrazniejsze , dzisiaj jest mniej widocznne , ale jednak jest , ten ciemniejszy pasek na tym przebawrowniu to nie zaden rowek , to taki ciemniejszy , jakby zaciagniety pylem od klocków jest, tym na zielono raczej sie nie martwie to jest odciscniety klocek , przetarłem tarcze kilka razy rekawiczka i te slady zeszły ,

czy na takie zachowanie tarcz moze miec nadmierne zuzycie powiedzmy okladzin ? po zimie pogorszył mi sie reczny :)
moze byc tak ze okladziny zuzyte -> przod mocniej hamuje -> tarcze sie zbytnio grzeja ?

juz szukam wszystkich mozliwosci, tarcze nowe kosztuja ok 130 zł sztuka ,
na jaki okres udzielana jest gwarancja na brembo ? moze na 2 lata ?:)
kurcze tarcza ma rok , ok 30-40 tys,dziurki na tarczy te "easy check" sa super widoczne , nie ma podstawy zeby tarcze uznac na zuzyta , a takie jaja sie robia. Pomozcie :) Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
krzysio1985
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: krzysio1985 » sob mar 07, 2009 11:53

guti pisze:tym na zielono raczej sie nie martwie to jest odciscniety klocek , przetarłem tarcze kilka razy rekawiczka i te slady zeszły ,
chyba na czerwono

bylo mniej hamowac??zmien klocki na lego, moze trw :) moze sie poprawi ... ten niebieski pasek przebarwiony to jeszcze nic, w takim jednym fordzie zrobilismy cale tarcze niebieskie (brembo) z tego co wiem to jezdzi na nich do dzis i zwalnia:)

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » sob mar 07, 2009 15:42

klocki zmieniona na TRW , problem nie zniknał, odrzucilem problem opon kół itd,przelozylem inne kola i to samo , nie mam pojecia co jest, jeszcze raz ostatni robiore, zobacze czy o niczym nie zapomnialem, czy klocki smigaja na prowadnicah , czy zacisk luzno chodzi, przejade sie kawalek starajac nie hamowac i sprawdze czy tarcze nie sa cieple, rece mi opadaaja normalnie! Roczna tarcza i takie zeby robila jaja

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”