identyfikacja części, nieszczelność przy rozgrzanym silniku

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

cementowy_jas

identyfikacja części, nieszczelność przy rozgrzanym silniku

Post autor: cementowy_jas » pt mar 06, 2009 13:01

Witam
Może mi ktoś powiedzieć co to jest za część?

Obrazek

Gdy zgaszę silnik, który chociaż trochę się rozgrzeje spod maski wydobywa się takie dziwne psyczenie i pyrkotanie. Zidentyfikowałem że to właśnie w tej części poniżej tej obwódki żółtej wydobywa się para (??) pod duzym ciśnieniem. Samochód stracił moc i pomiędzy 2 a 3 tysiące obrotów sprawuje się mułowato i szarpie. Czy to ma związek z tą częścią? I jak to uszczelnić, ewentualnie wymienić

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pt mar 06, 2009 13:09

To jest zaworek zwrotny do serwa , jak jest walniety to obroty silnika swirują jak naciskasz hamulec

[ Dodano: 06 Mar 2009 12:11 ]
łatwo go sprawdzic , wyjąć go i dmuchać , w jedną strone ma puszczać a w drugą ani , ani

cementowy_jas

Post autor: cementowy_jas » pt mar 06, 2009 13:12

ale i tak świruje mi silnik i traci moc od kiedy się to porobiło...
Ile taki zaworek w motoryzacyjnym kosztuje?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pt mar 06, 2009 13:17

nie mam pojęcia , ale chyba niewiele

[ Dodano: 06 Mar 2009 12:17 ]
tylko zdejmując go z tego sztywnego przewodu , podgrzej przewód , np. suszarką do włosów

[ Dodano: 06 Mar 2009 12:19 ]
jak całkiem padnięty , to normalne że świruje , bo to tak jakby silnik dostawał lewe powietrze

cementowy_jas

Post autor: cementowy_jas » pt mar 06, 2009 13:39

ok dzięki wielkie za pomoc :bigok:
za chwilę śmigam do sklepu :grin:

[ Dodano: 06 Mar 2009 14:48 ]
w sklepie nie było tylko były na zamówienie i kosztowały ponad stówę :o
pojechałem na szrot kupilem 2 sztuki za 20 zł, obydwa zaworki sprawne z tym że:
1 miał 2 takie dziwne dziurki - jak obydwie były odkryte silnik chodził jak ciągnik, jak je zatkałem chodził ok. Przejechałem z 500 metrów - rewelacja, jeśli chodzi o przyspieszenie i pracę silnika, a potem znowu szarpanie na obrotach i nierówna praca silnika.
założyłem ten bez "dziurek" znów to samo 500 metrów świetnej pracy i powrót do przeszłości.
W obydwu przypadkach po zgaszeniu silnika coś "pyrkotało" i psyczało w tamtych okolicach

Wie ktoś co to się może dziać bo ja już nie mam zielonego pojęcia

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pt mar 06, 2009 15:52

a nie założyłeś go odwrotnie ? dziurki czyli takie końcóweczki mają byc zatkane , z nich sie bierze podciśnienie do klimy lub MFA w starszych modelach VW , zobacz czy nie masz dziurawego serwa , lub nieszczelność na przewodzie od kolektora do zaworka

cementowy_jas

Post autor: cementowy_jas » pt mar 06, 2009 15:55

teraz mam założony ten bez "dziurek" , odwrotnie znaczy się czapką w dół? :grin: nie to chyba nie :P
ten wężyk od kolektora do zaworka też założyłem nowy tak samo jak wężyk od serwa do zaworka i raczej są szczelne.
A jakby serwo było dziurawe to czasem nie "psyczałoby" w serwie? bo psyczy ewidentnie w okolicy kolektora

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”