Problemy z ciśnieniem oleju VW Golf II 1.3 KAT Silnik NZ
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problemy z ciśnieniem oleju VW Golf II 1.3 KAT Silnik NZ
Mam problem z ciśnieniem oleju na rozgrzanym silniku. Po rozgrzaniu silnika (przejechanie około 10 km) na wolnych obrotach zaczyna świecić kontrolka ciśnienia oleju. Czujnik ostatnio wymieniłem na nowy - niestety nie była to jego wina. Poza tym w oleju pojawiła się piana która wskazywałaby na przeciek z układu chłodniczego ale może być to związane z porą roku - uszczelkę pod głowicą wymieniłem pół roku temu. Z góry dzieki za jakieś pomysły
- tauka
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Ja wiem czy pora roku ma coś z tym wspólnego?? Podczas zimy napewno na dużych mrozach jest problem z odmą, która zamarza. Jeżeli trzymasz go na mrozie to może odma zamarzła i uszkodziła cos dalej. A że uszczelkę wymieniałeś to nic nie znaczy. Może głowica nie była splanowana i znowu gdzieś coś poszło. Sąsiadowi wymienialiśmy z kumplem uszczelkę to nawet 1000 km nie zrobił jak uszczelka poszła. A jak ją zdjeliśmy to się w rękach kruszyła, taka lipa była.
Piana związana z porą roku pokazuje się zazwyczaj na korku wlewu oleju i jest to dopuszczalen. Jeśli jednak na bagnecie masz pianę to chyba faktycznie jest jakiś przeciek.To, że wymieniałeś uszczelkę pół roku temu nie ma znaczenia. Mogła "paść".pezet2 pisze: Poza tym w oleju pojawiła się piana która wskazywałaby na przeciek z układu chłodniczego ale może być to związane z porą roku - uszczelkę pod głowicą wymieniłem pół roku temu. Z góry dzieki za jakieś pomysły