Obraz świecy - co o tym sądzicie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Obraz świecy - co o tym sądzicie
Witam,
Oto są zdjęcia świecy z cylindra, który mi nie chodzi (błąd P0302). Ma ona przejechane ok 500km. Co o niej sądzicie.
Oto są zdjęcia świecy z cylindra, który mi nie chodzi (błąd P0302). Ma ona przejechane ok 500km. Co o niej sądzicie.
Ostatnio zmieniony śr lut 25, 2009 09:49 przez szalonykon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
Tak, tylko ta jedna. A co do świec wymieniałem już dwie i od razu były problemy z pracą tego cylindra.
Ostatnio zmieniony śr lut 25, 2009 10:50 przez szalonykon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Taką świecę wymieniłbym natychmiast, pisałem chyba Tobie już w innym poście na ten temat. Jeżeli tylko jedna taka jest, to znaczy, że może iskra jest ale niewystarczająca z powodu samej świecy.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
-
- Mały gagatek
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
No jak tak i jesteś pewny kabli i modułu zapłonowego to zostaje tylko wtryskiwacz: leje albo jest nieszczelny w osadzeniu - wtedy powinien być wokól niego jakiś syf.
apropo impulsatora, który kiedyś przerabiałeś - zrobiłeś go? (mam na zbyciu impulsator używany sprawny)
Chociaż błąd 16686 czy jak podałeś kiedyś hex 412E - oznacza przerwę w zapłonie, dlatego tak się czepiam świec, kabli, cewek, modułu zapłonowego. Wtryskiwacze - inne błędy (poza nieszczelnością wokół).
Jeżeli to już 2 świeca to przynajmniej świece wykluczyłeś.
apropo impulsatora, który kiedyś przerabiałeś - zrobiłeś go? (mam na zbyciu impulsator używany sprawny)
Chociaż błąd 16686 czy jak podałeś kiedyś hex 412E - oznacza przerwę w zapłonie, dlatego tak się czepiam świec, kabli, cewek, modułu zapłonowego. Wtryskiwacze - inne błędy (poza nieszczelnością wokół).
Jeżeli to już 2 świeca to przynajmniej świece wykluczyłeś.
Ostatnio zmieniony śr lut 25, 2009 19:11 przez Jacek75, łącznie zmieniany 2 razy.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
-
- Mały gagatek
Odnośnie impulsatora - musiałem kupić nowy, bo nigdzie na szrotach nie było. Co do wtryskiwaczy to sprawdzałem, żadnego większego syfu wokół nich nie ma. Pożyczyłem stetoskop z pracy, spróbuje bez wyjmowania wtryskiwaczy posłuchać czy coś tam "pyka" w nich. Nowatorski sposób tylko nie wiem czy zda egzamin. Odnośnie cewki zapłonowej, dzwoniłem do serwisu gdzieś w Polsce, gdzie majster poradził jak sprawdzić cewkę zapłonową. A mianowicie kazał wziąć jakąś świecę z jedną elektrodą, obciąć ją i tak dotykać do masy. Jeśli będzie iskra to jest OK. Nie wiem, może źle gościa zrozumiałem, ale chyba tak gadał. To miało być coś w rodzaju świecy testowej. Znacie coś podobnego?
To wygląda jak nagar spowodowany spalaniem oleju
Ostatnio zmieniony śr lut 25, 2009 22:45 przez AD6, łącznie zmieniany 1 raz.
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
-
- Mały gagatek
szalonykon, zmierz ty może ciśnienie sprężania bo coś mi się wydaje, że mrEd, wskazał dobry kierunek. P0302 oznacza że na drugim cylindrze nie pali lecz jednym z powodów tego błędu i tu cytat z opisu jego jest "engine mechanical fault" czyli usterka mechaniczna silnika. Błąd ten także powodują usterki elektryczne, ale przy takim obrazie świecy zaczął bym od wyeliminowania usterek czysto mechanicznych.
JaroW