4 biegi w mk 3???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
4 biegi w mk 3???
Witam, stale się ostatnio szczęśliwym posiadaczem Golfika 3, ale mam bardzo ważne pytanie, Golf ma skrzynie 5 to chyba żadkość, prawda? 4 do przodu i wsteczny...Autko jest slabe bo to silniczek 1.4 i nawet mu chyba nie potzrebny ten piąty bieg, ale ciekawość mnie dobija...autko jest 93 rocznik, dorzucam foto mojej perlki
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
W mkIII występują takie skrzynie(4+wsteczny). Słyszałem że gdy mkIII 1.4 ma skrzynię z 5 biegami do przodu to ten 5 bieg nie różni się bardzo od 4. 5 bieg jest biegiem ekonomicznym który ma za zadanie obniżenie spalania(obrotów)
Ostatnio zmieniony śr lut 25, 2009 18:29 przez robert14-83, łącznie zmieniany 1 raz.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
no pewnie ze piąty bieg przy sioniku 1,4 i tej masie auto to typowy nadbieg.
Służy do obniżenia obrotów przy stałej prędkosci , np zamiast jechac na 4ce 100kmh i miec 4 tys obrotów to wrzuca sie 5tkę i obroty mamy niższe.
Jakby wsadzić5tkędo tego silnika to bedzie to taka skrzynie 4+E, na piatce auto i tak nie bedzie mialo siło rozpędzić się bardziej niż na czwórce.
Służy do obniżenia obrotów przy stałej prędkosci , np zamiast jechac na 4ce 100kmh i miec 4 tys obrotów to wrzuca sie 5tkę i obroty mamy niższe.
Jakby wsadzić5tkędo tego silnika to bedzie to taka skrzynie 4+E, na piatce auto i tak nie bedzie mialo siło rozpędzić się bardziej niż na czwórce.