POMOCY!!!! WYWALA OLEJ PRZEZ BAGNET...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

brajan42
Nowicjusz
Nowicjusz

POMOCY!!!! WYWALA OLEJ PRZEZ BAGNET...

Post autor: brajan42 » ndz lut 22, 2009 14:28

WITAJCIE!!!
PROSZE O POMOC!!!NIE WIEM CO SIE DZIEJE...MAM GOLFA 2 1,3 NA WTRYSKU I WYWALA MI OLEJ PRZEZ BAGNET.WCZORAJ SIE STALO TO JUZ 2 RAZ ZERKNALEM NA KOREK I JEST TAM TZW "MLECZKO" WODA W OLEJU?
BYLEM Z TYM U MECHANIKA TO POWIEDZIAL ZE TRZEBA WYMIENIC WSZYSTKIE GUMY BO MOZE GDZIES W NICH JEST WODA I TAKIE TAM....ZROBIL TO I PO OKOLO 1000km TZN WCZORAJ WIECZOREM ŁUP!!!WYWALILO ZNOWU I STOP KONIEC JAZDY...POMOCY CO DZIEJE SIE CO ZROBIC MAM..?

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » ndz lut 22, 2009 14:29

odma zamarzła.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » ndz lut 22, 2009 14:34

Pewnie poszła uszczelka pod głowicą lub chłodnica oleju.Płyn wali w olej,powstaje masło,które powoduje,że odma staje się nie drożna i ciśnienie wywala przez bagnet :bigok:

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: POMOCY!!!! WYWALA OLEJ PRZEZ BAGNET...

Post autor: fifel » ndz lut 22, 2009 14:35

brajan42 pisze:WITAJCIE!!!
PROSZE O POMOC!!!NIE WIEM CO SIE DZIEJE...MAM GOLFA 2 1,3 NA WTRYSKU I WYWALA MI OLEJ PRZEZ BAGNET.WCZORAJ SIE STALO TO JUZ 2 RAZ ZERKNALEM NA KOREK I JEST TAM TZW "MLECZKO" WODA W OLEJU?
BYLEM Z TYM U MECHANIKA TO POWIEDZIAL ZE TRZEBA WYMIENIC WSZYSTKIE GUMY BO MOZE GDZIES W NICH JEST WODA I TAKIE TAM....ZROBIL TO I PO OKOLO 1000km TZN WCZORAJ WIECZOREM ŁUP!!!WYWALILO ZNOWU I STOP KONIEC JAZDY...POMOCY CO DZIEJE SIE CO ZROBIC MAM..?
Silniki 1.3 sa znane z tego ze wlasnie zamarza w nich odma czyli odpowietrzenie komory silnika... jak odma zamarznie w komorze wzrasta cisnienie, ktore powinno sie wyrownac wlasnie poprzez odme i wywala olej w najslabszym pukcie ukladu... czyli wlasnie bagnetem :) wyczysc odme a pozniej dbaj o to zeby nie jezdzic na krotkich odcinkach albo raz na czas samochodzik przegonic porzadnie przez 2x kilometrow zeby sie dobrze rozgrzal.

[ Dodano: 22 Lut 2009 13:37 ]
Michaś_1977 pisze:Pewnie poszła uszczelka pod głowicą lub chłodnica oleju.Płyn wali w olej,powstaje masło,które powoduje,że odma staje się nie drożna i ciśnienie wywala przez bagnet :bigok:
Moim zdanie po prostu zamarzla.... z zimna :) wywalenie uszczelki pod glowica niesie za soba jeszcze dodatkowe objawy wiec ja bym tak portkami nie trzepal :)

[img]http://i5.photobucket.com/albums/y182/johnnie_oo/zakaz-1.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » ndz lut 22, 2009 14:42

W porządku.Odma odmą,ale kolega brajan42, pisze jeszcze,że ma masło w oleju.W pokrywie zaworów jest drobna siatka,którą takie masło bez problemu zaklei i silnik przestaje "oddychać".

brajan42
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: brajan42 » ndz lut 22, 2009 14:48

WLASNIE JA TEZ COS SLYSZALEM O TEJ SIATECZCE...WIEC MOZE POLACZYC TO CO PISZECIE CZYLI ODMA SIATECZKA W POKRYWIE I MAMY EFEKT....

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » ndz lut 22, 2009 14:48

Michaś_1977 pisze:W porządku.Odma odmą,ale kolega brajan42, pisze jeszcze,że ma masło w oleju.W pokrywie zaworów jest drobna siatka,którą takie masło bez problemu zaklei i silnik przestaje "oddychać".
No oczywiscie ze maslo w oleju :) przeciez to wlasnie maslo zatyka odme... ja absolutnie tego nie neguje co piszesz... chce tylko zwrocic uwage ze to raczej nie chlodnica oleju czy uszczelka pod glowica tylko efekt niedogrzania silnika na krotkich odcinkach.
Wiadomo tez ze te silniki najczesciej maja problem z odma poniewaz kolektor wydechowy jest z przodu i nie dogrzewa samej odmy.

brajan42
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: brajan42 » ndz lut 22, 2009 14:55

REASUMUJAC...
MUSZE WYCZYSCIC ODME I SIATECZKE W POKRYWIE A POZNIEJ PRZY DUZYCH MROZACH ZOSTAWIC GOLFIKA NA JAŁOWYM ZEBY SOBIE TROSZKE POCHODZIL I ZLAPAL TEMPERATURY A POZNIEJ POWOLUTKU RUSZYC DO CELU... TAK?

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » ndz lut 22, 2009 14:56

tu masz wszystko na ten temat:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... light=odma

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » ndz lut 22, 2009 14:59

brajan42 pisze:WLASNIE JA TEZ COS SLYSZALEM O TEJ SIATECZCE...WIEC MOZE POLACZYC TO CO PISZECIE CZYLI ODMA SIATECZKA W POKRYWIE I MAMY EFEKT....
Zgodze sie z tym :) sciagniecie pokrywy zaworow to moment :) a przy okazji mozna ja pomalowac albo chociaz wyczyscic :D

[ Dodano: 22 Lut 2009 14:01 ]
brajan42 pisze:REASUMUJAC...
MUSZE WYCZYSCIC ODME I SIATECZKE W POKRYWIE A POZNIEJ PRZY DUZYCH MROZACH ZOSTAWIC GOLFIKA NA JAŁOWYM ZEBY SOBIE TROSZKE POCHODZIL I ZLAPAL TEMPERATURY A POZNIEJ POWOLUTKU RUSZYC DO CELU... TAK?
Przeczyscic - owszem... a co do zagrzania to nie na jalowym, mozesz jechac do celu od razu ale pamietac zeby co jakis czas go przegonic troche dalej, dopiero wtedy sie rozgrzewa na tyle zeby "stopic" maslo :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”