Jak podłaczyć brzeczyk przypominający o wyłączeniu świateł?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

pastaldo
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: pastaldo » ndz lut 22, 2009 12:03

Michaś_1977 pisze:
to zajdę od innej strony. Nie czepiając się zapłonu jak by to podłączyć, tak żeby brzęczał gdy przy włączonych światłach otworze drzwi :chytry: Miało by to szanse zadziałać?
No,ale po jaką ch... Ci takie podłączenie?Przecież istota takiego brzęczyka jest taka,aby informował o włączonych światłach przed każdym postojem (chodzi o aku),chyba,że zostawiasz auto pod sklepem "na chodzie".Poza tym jak będziesz miał włączone krótkie to też będzie brzęczał bo pozycje wtedy też świecą...

Chodzi o to by przypominał mi przy wychodzeniu z samochodu szczególnie w dzień (jazda na światłach cały rok) jak się zatrzymam a siedzę w samochodzie to się kapnę że mam włączone lub gdy będę siedział w samochodzie jak będzie ciemno bo to widać. Chce uniknąć sytuacji że jest południe, wychodzę do sklepu i by przypomniał bo o tej porze sa zbędne postojówki.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » ndz lut 22, 2009 12:15

pastaldo pisze:Chodzi o to by przypominał mi przy wychodzeniu z samochodu szczególnie w dzień (jazda na światłach cały rok) jak się zatrzymam a siedzę w samochodzie to się kapnę że mam włączone lub gdy będę siedział w samochodzie jak będzie ciemno bo to widać. Chce uniknąć sytuacji że jest południe, wychodzę do sklepu i by przypomniał bo o tej porze sa zbędne postojówki.
Więc Ci tłumaczę:podjeżdżasz pod sklep na krótkich,gasisz silnik,wyjmujesz kluczyk i wtedy świecą już tylko pozycje.Otwierasz drzwi,a brzęczyk informuje Cię,że świecą pozycje,które wtedy wyłączasz.Pamiętaj-po wyłączeniu zapłonu krótkie gasną automatycznie...

pastaldo
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

...

Post autor: pastaldo » ndz lut 22, 2009 12:25

Że krótkie gasną od razu po wyłączeniu zapłonu to jest oczywiste. Dlatego już pozostawiłem sprawę uzależniania brzęczyka od zapłonu. Tak więc już jasne, podłączę się pod drzwi i pod pozycyjne. Mam nadzieję że zadziała. :pub:

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » ndz lut 22, 2009 12:31

pastaldo pisze:Mam nadzieję że zadziała. :pub:
Jak już to zrobisz,to napisz.Wtedy inni z takim problemem będą mieli "gotowca"

pastaldo
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

...

Post autor: pastaldo » ndz lut 22, 2009 12:36

Na pewno przedstawię rozwiązanie jak tylko uda mi sie to zrobić :)

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz lut 22, 2009 13:52

pastaldo pisze:jak będzie ciemno bo to widać.
A jak będzie 12 w południe w lecie i zatrzymasz się gdzieś bez wysiadania? :helm:

pastaldo
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

...

Post autor: pastaldo » ndz lut 22, 2009 14:01

Ja mam w samochodzie własnoręcznie zrobione podświetlenie zegarów i deski. Widać bez problemu czy są włączone światła. Uprzedzę pytanie: czy nie oślepia w nocy? otóż jest tak zrobione że jest wyraźne a nie oślepia. Jeśli kogoś interesuje jak to wygląda to wieczorem zrobię foto i wrzucę :pub:

Pyskata
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Pyskata » wt wrz 22, 2009 09:02

Witam Podpiołem sie do bespiecznika 3 oraz 4 tak jak opisał Zico63b lecz piszczy jak włącze zapłon on wtedy przypomina zeby włączyć światła a nie wyłączyć druga sprawa w której prosze o pomoc odpale auto brzęczyk piszczy włącze światła przestaje piszczeć ale światła krótkie mi nie świecą jak zrobie odwrotnie czyli najpierw włącze światła a potem odpale auto to chodzi normalnie czy mozna to ominąć ?? do czego sie podpiąc zeby chodziło tak jak powinno może przypominac zeby włączyć światła ale zeby one potem świeciły

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » wt wrz 22, 2009 13:36

Pyskata pisze:Podpiołem sie do bespiecznika 3 oraz 4 tak jak opisał Zico63b lecz piszczy jak włącze zapłon on wtedy przypomina zeby włączyć światła a nie wyłączyć
Brzęczyk podpięty w ten sposób będzie brzęczał gdy stacyjka oraz światła są w przeciwnych stanach, tzn. jedno z nich jest włączone a drugie nie. Także to jest OK.
Pyskata pisze:odpale auto brzęczyk piszczy włącze światła przestaje piszczeć ale światła krótkie mi nie świecą jak zrobie odwrotnie czyli najpierw włącze światła a potem odpale auto to chodzi normalnie
To że piszczy to dobrze, tak ma być przy tym podłączeniu. Ale kolejność tego czy najpierw włączymy światła czy silnik nie powinna mieć znaczenia, światła powinny świecić w obu przypadkach. Ja bym podejrzewał, że może coś z kostką stacyjki nie tak, ewentualnie z samym włącznikiem świateł... :-k

Awatar użytkownika
bacia12
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bacia12 » wt wrz 22, 2009 13:46

ja mam brzeczyk podłaczony pod światełko (kabel od światełka) które zapala sie jak sa otwarte drzwi, jak dokładnie to zostało zrobione to nie powiem bo robił to mój tato brzeczyk brzeczy (niezaleznie jak mam swiatło ustawione) za kazdym razem kiedy zapalone sa swiatła a otwierane są drzwi nie ważna czy przód czy tył

- Żyj: powiedziała Nadzieja ...
- Bez Ciebie nie potrafię - odparło cicho życie...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”