Jak podłaczyć brzeczyk przypominający o wyłączeniu świateł?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak podłaczyć brzeczyk przypominający o wyłączeniu świateł?
Witam serdecznie,
Zakupiłem taki mały brzęczyk który ma na celu przypomnieć żeby wyłączyć światła. Gdzieś czytałem że trzeba się wpiąć w skrzynkę z bezpiecznikami ale mimo prób nie wyszło. Do których bezpieczników się wpiąć by po wyłączeniu zapłonu i np otworzeniu drzwi zaczął piszczeć. Tzn na których bezpiecznikach tylko w takiej będzie masa i prąd? nie wiem jak się różnią skrzynkami różne wersje MK2 ale to jest 1.3 benzynka. Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Zakupiłem taki mały brzęczyk który ma na celu przypomnieć żeby wyłączyć światła. Gdzieś czytałem że trzeba się wpiąć w skrzynkę z bezpiecznikami ale mimo prób nie wyszło. Do których bezpieczników się wpiąć by po wyłączeniu zapłonu i np otworzeniu drzwi zaczął piszczeć. Tzn na których bezpiecznikach tylko w takiej będzie masa i prąd? nie wiem jak się różnią skrzynkami różne wersje MK2 ale to jest 1.3 benzynka. Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Czy ten piszczek ma tylko dwa wyjścia?
Jeśli tak to piszczek nie będzie reagował na otwarcie drzwi a na wyłączenie zapłonu i pozostawienie świateł.
Należy plusem piszczka podpiąć się do bezpiecznika oświetlenia tablicy rejestracyjnej (stara skrzynka - nr 20, nowa nr 3) a minusem do bezpiecznika na którym jest prąd przy włączonym zapłonie (stara: 5, 6, 11, 12, 13, 15; nowa: 4, 5, 6, 9, 13, 14, 15, 18).
Lepiej by było zastosować ori brzęczyk z Golfa III. Trudniej podłączyć lecz reaguje a otwarcie drzwi.
Jeśli tak to piszczek nie będzie reagował na otwarcie drzwi a na wyłączenie zapłonu i pozostawienie świateł.
Należy plusem piszczka podpiąć się do bezpiecznika oświetlenia tablicy rejestracyjnej (stara skrzynka - nr 20, nowa nr 3) a minusem do bezpiecznika na którym jest prąd przy włączonym zapłonie (stara: 5, 6, 11, 12, 13, 15; nowa: 4, 5, 6, 9, 13, 14, 15, 18).
Lepiej by było zastosować ori brzęczyk z Golfa III. Trudniej podłączyć lecz reaguje a otwarcie drzwi.
Brzeczyk jest najprostrzy na 2 wejścia
Jedyne co jest to 2 przewody + i - więc pewnie będzie tak jak piszesz. Wielkie dzięki za pomoc.
A jeszcze jedno pytanie, po czym rozróżnić czy jest to nowy typ skrzynki czy stary? Jakies charakterystyczne cechy?
A jeszcze jedno pytanie, po czym rozróżnić czy jest to nowy typ skrzynki czy stary? Jakies charakterystyczne cechy?
Ostatnio zmieniony ndz lut 22, 2009 03:39 przez pastaldo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
...
Na moje oko tak będzie że będzie piszczał na postojówkach. Myślałem np czy nie podłączyć się we włącznik świateł który dawał by prąd na brzęczyk gdy są włączone dopiero krótkie, ale gdy jest przycisk dwustopniowy tak jak w golfie to zdarza się że wyłączając światła można przypadkiem zostawić postojówki. Czy coś takiego by dało wymierny efekt właśnie nie wiem. Dlatego chyba coś za coś, poza tym na postojówkach rzadko się zostawia samochód (przynajmniej ja) więc to chyba nie problem jak będzie piszczeć.
...
no to jest logiczne
A to zajdę od innej strony. Nie czepiając się zapłonu jak by to podłączyć, tak żeby brzęczał gdy przy włączonych światłach otworze drzwi Miało by to szanse zadziałać?
A to zajdę od innej strony. Nie czepiając się zapłonu jak by to podłączyć, tak żeby brzęczał gdy przy włączonych światłach otworze drzwi Miało by to szanse zadziałać?
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
No,ale jak wyłączysz zapłon i wysiadasz z auta to Ci nie świecą krótkie,tylko same pozycyjne.Jak podłączysz pod pozycyjne,to będzie brzęczał tylko wtedy gdy otworzysz drzwi,a w nocy jak parkujesz przy drodze na pozycyjnych,to drzwi chyba zamykasz...Na moje oko tak będzie że będzie piszczał na postojówkach. Myślałem np czy nie podłączyć się we włącznik świateł który dawał by prąd na brzęczyk gdy są włączone dopiero krótkie, ale gdy jest przycisk dwustopniowy tak jak w golfie to zdarza się że wyłączając światła można przypadkiem zostawić postojówki. Czy coś takiego by dało wymierny efekt właśnie nie wiem. Dlatego chyba coś za coś, poza tym na postojówkach rzadko się zostawia samochód (przynajmniej ja) więc to chyba nie problem jak będzie piszczeć.
...
Właśnie tak jak kolega wyżej napisał. Dlatego pomyślałem o pominięciu zapłonu i włączyć tylko coś takiego że będzie brzęczał przy otwartych drzwiach gdy będą włączone jakie kolwiek (czytaj pozycyjne) światła.
A w tym celu to mogę się wpiąć pod bezpiecznik od lampki w samochodzie bo ona się zapala po otworzeniu drzwi a drugi w bezpiecznik od pozycyjnych? Tylko czy w momencie włączenia świateł i otworzenia drzwi nie będzie na jednym i drugim plus?
A w tym celu to mogę się wpiąć pod bezpiecznik od lampki w samochodzie bo ona się zapala po otworzeniu drzwi a drugi w bezpiecznik od pozycyjnych? Tylko czy w momencie włączenia świateł i otworzenia drzwi nie będzie na jednym i drugim plus?
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
No,ale po jaką ch... Ci takie podłączenie?Przecież istota takiego brzęczyka jest taka,aby informował o włączonych światłach przed każdym postojem (chodzi o aku),chyba,że zostawiasz auto pod sklepem "na chodzie".Poza tym jak będziesz miał włączone krótkie to też będzie brzęczał bo pozycje wtedy też świecą...to zajdę od innej strony. Nie czepiając się zapłonu jak by to podłączyć, tak żeby brzęczał gdy przy włączonych światłach otworze drzwi Miało by to szanse zadziałać?
Nie, musisz się wpiąć albo pod czujnik przy drzwiach, albo przy lampce, ale to ten sam kabel. Jest to chyba kabel brązowy z białym paskiem. Nie przechodzi on przez skrzynkę bezpieczników.pastaldo pisze:A w tym celu to mogę się wpiąć pod bezpiecznik od lampki w samochodzie
A +12V na lampce masz cały czas, ona jest sterowana minusem, który pojawia się właśnie po otwarciu drzwi.
Takie rozwiązanie ma jedną wadę, jak pasażer otworzy drzwi, to też będzie brzęczało, chyba że zastosujesz odpowiednio dwie diody półprzewodnikowe.
Ostatnio zmieniony ndz lut 22, 2009 12:00 przez piori, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt: