aku
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
aku
Witam.
Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Otóż muszę kupić nowe aku do 1.4 16v z 2000r. stary który jest musze ładować co drugi dzień,ma 44Ah 360A i nie jest orginalny.
Znalazłem coś że powinno się dobrać akumulator według alternatora ale nie wiem jaki jest w tym aucie proszę więc o pomoc w doborze aku.
Z forum wiem że najlepsza jest Centra,ale jaki prąd?
Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Otóż muszę kupić nowe aku do 1.4 16v z 2000r. stary który jest musze ładować co drugi dzień,ma 44Ah 360A i nie jest orginalny.
Znalazłem coś że powinno się dobrać akumulator według alternatora ale nie wiem jaki jest w tym aucie proszę więc o pomoc w doborze aku.
Z forum wiem że najlepsza jest Centra,ale jaki prąd?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Akumulator powinien mieć w przybliżeniu pojemność w Ah podobną do alternatora w A. W Golfie Kolegi powinien być alternator 55A i taki też (tylko w Ah!) powinien być akumulator. Nie wiem czy będę obiektywny, bo jestem zwolennikiem jak największych akumulatorów, u nas w Polo 1,4 APQ mamy 55Ah, tu polecałbym minimum 50Ah, 450A rozruchu. Gdyby tylko fundusze pozwoliły - 60Ah na pewno nie będzie zbyt duży - uwzględniając nasz klimat, możliwość zamontowania wyposażenia elektrycznego: szyby, Audio i tp.
Ostatnio zmieniony sob lut 21, 2009 18:58 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dyziu14021991
- Ma gadane
- Kontakt:
W sklepie ci gość zajrzy w katalog i powie jaki aku ma dokładni9e być.
Ja prywatnie wszystko mam na akumulatorach JENOX-a i powiem ci że kiedy kupiłem pierwszy (z braku kasy chciałem coś taniego) to myślałem że bubel ale działa już 5 rok i wróżę mu ze 2 jeszcze Powiem ci że nawet w firmie w której pracuje ostano też kupują te Jenox-y bo centra się strasznie pogorszyła a w maszynach budowlanych bardzo szybko się aku kończą
Ja prywatnie wszystko mam na akumulatorach JENOX-a i powiem ci że kiedy kupiłem pierwszy (z braku kasy chciałem coś taniego) to myślałem że bubel ale działa już 5 rok i wróżę mu ze 2 jeszcze Powiem ci że nawet w firmie w której pracuje ostano też kupują te Jenox-y bo centra się strasznie pogorszyła a w maszynach budowlanych bardzo szybko się aku kończą
Volkswagen to nie tylko samochód,
Volkswagen to styl życia.....
od 55 Ah wzwyż - ja mam 74 (bo mam webasto)krzysiek2008 pisze:Otóż muszę kupić nowe aku do 1.4 16v z 2000r. stary który jest musze ładować co drugi dzień,ma 44Ah 360A i nie jest orginalny.
-
- Mały gagatek
Dokładnie A po za tym aku przychodzi do sklepu suchoładowany tj bez elektrolitu (a tak może leżeć miesiącami) dopiero w sklepie sobie go zalewają
Na aukcjach internetowych zdarzało się że przysyłali 8 10 miesięczne akumulatory już używanie, albo te zwrócone do sklepów
Na aukcjach internetowych zdarzało się że przysyłali 8 10 miesięczne akumulatory już używanie, albo te zwrócone do sklepów
Volkswagen to nie tylko samochód,
-
- Mały gagatek