napęd na jedno koło?! jak to możliwe ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
napęd na jedno koło?! jak to możliwe ?
Witam.
Problem z moim Golfem III 1,8 93r polega na tym ze przy ruszaniu z większą mocą, coś niemiłosiernie strzela i stuka. Byłem na szarpakach - całe zawieszenie ok., wszystko gra. Wymienione są również wszystkie przeguby wew. i zew i nawet półośki. Układ wydechowy się nie obija. Poduszki na silniku też wymienione.
Jednak udało mi się zauważyć coś dziwnego. Mianowicie chodzi o to ze mam wrażenie ze mam napęd na jedno tylko koło. Na prawe koło. Wiem ze jest mechanizm różnicowy który dzieli moc na koła. Ale zauważyłem ze ciągle pracuje tylko jedno koło. Nie ma znaczenia w którą stronę skręcam oraz czy jadę do tyłu czy do przodu.
Ktoś miał podobny przypadek ?
Problem z moim Golfem III 1,8 93r polega na tym ze przy ruszaniu z większą mocą, coś niemiłosiernie strzela i stuka. Byłem na szarpakach - całe zawieszenie ok., wszystko gra. Wymienione są również wszystkie przeguby wew. i zew i nawet półośki. Układ wydechowy się nie obija. Poduszki na silniku też wymienione.
Jednak udało mi się zauważyć coś dziwnego. Mianowicie chodzi o to ze mam wrażenie ze mam napęd na jedno tylko koło. Na prawe koło. Wiem ze jest mechanizm różnicowy który dzieli moc na koła. Ale zauważyłem ze ciągle pracuje tylko jedno koło. Nie ma znaczenia w którą stronę skręcam oraz czy jadę do tyłu czy do przodu.
Ktoś miał podobny przypadek ?
Ostatnio zmieniony sob lut 21, 2009 13:09 przez pzyhotom, łącznie zmieniany 1 raz.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Sprawdź napęd stawiając auto na lewarku tak, aby twoje prawe koło napędowe stało twardo na ziemi, a lewe w górze, zabezpiecz auto klinami pod koła, aby nie spadło z lewarka, włącz 1 bieg i spokojnie puszczaj sprzęgło. Jeżeli lewe koło będzie się obracać to mechanizm różnicowy jest ok, a jeżeli nie to coś jest nie tak z przekładnią.
pzyhotom, a jak Ci samochod pojedzie do przodu znaczy ze masz szpere
Ostatnio zmieniony sob lut 21, 2009 13:48 przez chosen, łącznie zmieniany 1 raz.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Szpera to taki mechanizm (blokada), który sprawia, że dyfer rozkłada napęd na oba koła jednocześnie bez względu na obciążenie i przyczepność...
A dyfer to inaczej dyferencjał czyli mechanizm róznicowy,który przenosi napęd na koło które ma "lżej ciągnąć" tzn jeśli stoisz jednym kołem na asfalcie, a drugim na lodzie to przy zerwaniu kół zawsze kręci się to co jest na lodzie. Przy szperze oba koła by śię kręciły.
Pozdrawiam
PAPAYOS
A dyfer to inaczej dyferencjał czyli mechanizm róznicowy,który przenosi napęd na koło które ma "lżej ciągnąć" tzn jeśli stoisz jednym kołem na asfalcie, a drugim na lodzie to przy zerwaniu kół zawsze kręci się to co jest na lodzie. Przy szperze oba koła by śię kręciły.
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
Pogoglowałem o tej szperze i widzę ze to mechanizm stosowany w rajdówkach.
Ja mam zwykłą golfinę…
Tylko skoro działanie szpery polega na przełożeniu mocy 50 na 50 na koła to dlaczego ja mam 0 na 100 nie zależnie które koło stoi na lodzie, zawsze miesza prawe
Jak sprawdzić czy mam tą szpere, czy mogę ja wywalić ?
Ja mam zwykłą golfinę…
Tylko skoro działanie szpery polega na przełożeniu mocy 50 na 50 na koła to dlaczego ja mam 0 na 100 nie zależnie które koło stoi na lodzie, zawsze miesza prawe
Jak sprawdzić czy mam tą szpere, czy mogę ja wywalić ?
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
teraz puki jest śnieg i lód to poszukać takiego gdzie jest pół drogi w śniegu, lodzie a drugie pół goły asfalt. Lewe koło na lodzie, prawe-asfalt. i ostro ruszasz. Jeżeli w miejscu prawie będziesz (mielenie) to wszystko Ok. Jeżeli auto ma przyczepność i normalnie pojedziesz to mechanizm masz rozwalony. Sposób z lewarkiem dobry ale chyba mniej bezpieczny.
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Panie kolego, tobie to może siedzą przeguby (stukanie przy ruszaniu), tuleje gumowo-stalowe na wahaczach lub luzy na końcówkach skrętnych, albo trzyma hamulec na jednym kole (ściąganie przy ruszaniu)... Nie nagrzewa ci się mocniej jedna tarcza hamulcowa po przejechaniu kilku kilometrów?djmatys pisze:ja mam podobny objaw, ale z tym że podczas ruszania sciąga mnie na prawo, tak jakby napęd był przekazywany 40/60 bo dwa koła mielą na lodzie Podczas ruszania na wstecznym pod górke słychac tez stuki...
A nie ściąga przy hamowaniu???
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
Re: napęd na jedno koło?! jak to możliwe ?
Może masz EDS i dlatego "strzela", co do tego że zawsze mieli jedno koło to może być np. różny stan opon, różne ciśnienie itp. (i EDS hamuje zawsze to samo koło).pzyhotom pisze:Witam.
Problem z moim Golfem III 1,8 93r polega na tym ze przy ruszaniu z większą mocą, coś niemiłosiernie strzela i stuka.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.