Przepływomierz

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Wojtek *
Nowicjusz
Nowicjusz

Przepływomierz

Post autor: Wojtek * » czw lut 19, 2009 20:15

Kilka dni temu zakupiłem VW Golf III GTI 2.0 2E+Gaz,problem polega na tym że autko po nagrzaniu się obroty biegu jałowego na benzynie są powiedzmy ok (dlatego że czasami sobie delikatnie pływają ) ,natomiast gdy pracuje on na gazie obroty są zwykle na poziomie 1200 do 1900.Wydaje mi się że przyczyną może być przepływomierz powietrza zdemontowałem go i pozwoliłem sobie cyknąć kilka zdjęć jak to wygląda.Wydaje mi się że coś tam jest powyginane,ale niestety nigdy z tym nierobiłem i niewiem Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw lut 19, 2009 20:24

ta klapka za przepływką (za tzn w kierunku silnika) to klapka zeby strzal gazu nie poszedl bezposrednio z przeplykwę (foto2)
na foto 3 widać klapkę przeplywomierz ai wygląda na sprawną. Rusz palcem klapkę do końca i zobacz czy nie haczy. Jak chodzi bez haczenia to nie jest zgięta.
opór zmierz na pinach 2 i 3 na otwartej i na zamkniętej.
Zmierz czujnik pow na pinach (chyba 2 i 4ty) i podaj tutaj zmierzona warstość i temp powietrza w jakiej mierzyłeś. Porówna się z tabelką
Wiele więcej zrobićnie można.
Jakie w ogole masz problemy z autem i czy tak bylo zawsze? Kupiles auto z gazem?

[ Dodano: Czw Lut 19, 2009 19:26 ]
skoro na benie trzyma obroty a na gazie nie to raczej ie bedzie to przeplywka a raczej coś z lambdą. Na gazie się kompletnie nie znam ale moze coś z emulacją sondy wlasnie.

Awatar użytkownika
GTI KR
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GTI KR » czw lut 19, 2009 20:27

witam przerabialem ten temat w 2e. W sumie dziwna sprawa. Po zdjeciach widac ze chyba byl strzal w kolektor. Ja mialem trzy strzaly w ciagu 1500 km po zalozeniu gazu. Po moim przeplywomierzu tez praktycznie nic nie bylo widac, a co sie okazalo to sie rozwarstwil i na podstawie tych zdjec wyglada to tak jakby sie rozwarstwil. Moj doprowadzili do uzytku w boschhu w krakowie. Poskladali go i wyregolowali potencjometr. Tan na wolnych obrotach przeplywka ma dawac odpowiednie napiecie. Mi tez trzyma wyzsze obroty po strzale tyle ze tak samo bylo i na benzynie i na gazie. Radzil bym ci tez zalozyc blosa, troche kosztuje a u mnie zlikwidowal problem strzalow. Dziwi mnie tylko to czemu trzyma wyzsze obroty na gazie a na benzynie nie. sprobuj poskladac wszystko i odlaczyc go. Odpal auto i zobaczysz jaka bedzie reakcja. Moj na benzynie trzyma 900obr ale jak schodzil z wyzszych to gasl, natomiast na gazie bylo ok

BB (borówka, bandit ...)

Wojtek *
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Wojtek * » czw lut 19, 2009 20:41

ok czy ta klapka zapobiegająca strzałom gazu ma być tak wygieta tzn otwarta gdzieś mniej więcej w 1/3 czy ma być całkiem zamknięta i czy pomiary mam przeprowadzić jak będzie ona zamontowana w samochodzie czy mogę teraz na zdemontowanej

[ Dodano: 19 Lut 2009 19:43 ]
Auto posiadam od tego poniedziałku instalacja była już zamontowana

Awatar użytkownika
GTI KR
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GTI KR » czw lut 19, 2009 20:46

klapka ma sie swobodnie domykac. Ja jak zalozylem blosa to calkiem to wyrzucilem. Pozatym radzil bym ci przejrzec kable wysokiego, palec, kopolke, zaplon i swiece bo strzal moze sie powtorzyc i moze byc duzo gorszy w skutkach, a ta klapka do konca nie ochroni przeplywki. u mnie po kazdym strzale trzymal coraz wyzsze obroty

BB (borówka, bandit ...)

Wojtek *
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Wojtek * » czw lut 19, 2009 20:57

tylko ona jest wykrzywiona po bokach tak mi to wygląda jakby to było zrobione specjalnie żeby powietrze z gazem mogło dochodzić do silnika jak poodginam tą klapke tzn wyprostuje żeby równo dolegała do płaszczyzny obudowy przepływomierza to jak ona się otworzy żeby doprowadzić mieszanke ?

Awatar użytkownika
GTI KR
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GTI KR » czw lut 19, 2009 21:00

ja mowie o klapce ze srodkowego zdjecia. moa ona sie domykac calkiem. powinna byc calkiem domknieta ale powinna luzno bez oporow sie otwierac. Otwiera sie ona podcisnieniowo. Jak silnik zasysa powietrze to ona sie otwiera. Jak chcesz to mam taka praktycznie igla jeszcze pachnie nowoscia. moge ci ja oddac za 15zl

BB (borówka, bandit ...)

Wojtek *
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Wojtek * » czw lut 19, 2009 21:09

ok najpierw ją wyprostuje zobaczymy jak będzie jutro będe kombinował dzisiaj ide na 3 zmianę dzięki za sugestje

[ Dodano: 06 Mar 2009 18:11 ]
Problem rozwiązany okazało się że po zakupie nowego silniczka krokowego wszystko ustąpiło
Temat uważam za zamknięty,dzięki za zainteresowanie . :bigok:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”