Bora- skrzypiące wycieraczki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

indyczes
Użytkownik
Użytkownik

Bora- skrzypiące wycieraczki

Post autor: indyczes » ndz lut 15, 2009 11:16

Witam kolegów.
Czy jest jakis patent na skrzypiące pióra wycieraczek? Pióra są nowe, są to płaskie wycieraczki Bosch. Podejrzewam, że wymiana szyby przedniej dopiero załatwia problem.
Może znacie jakieś sposoby? Jak mocno pada deszcz to nie ma tego efekty, najgorzej jest jak szyba jest lekko skropiona i uruchamiam na chwilowe, to aż mnie ciarki przechodzą .
Ostatnio zmieniony ndz lut 15, 2009 12:33 przez indyczes, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
zorro89
GTI
GTI
Kontakt:

Post autor: zorro89 » ndz lut 15, 2009 11:18

indyczes,

hmm moze pomysl nad innymi wycieraczkami są rózne i z roznych materiałów

wez sobie wycieraczki pozycz od kogos z auta załóż i zobacz czy skrzypi cos..

Był mk2 potem mk3 potem mk2 teraz mk4 :D

Awatar użytkownika
micky
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: micky » ndz lut 15, 2009 13:47

Pojedz na myjnie samoobslugowa, umyj autko, potem uzyj programu z woskowaniem, polej rowniez na szyby, splucz dokladnie woda po woskowaniu (demineralizowana). Zauwazylem, ze po takim myciu po pierwsze ped powietrza *#cenzura#* krople z szyby, a po drugie wycieraczki pracuja ciszej!

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » ndz lut 15, 2009 14:06

Gdy wycieraczki skrzypią to tylko świadczy o tym że guma jest zbutwiała czyli stara im jedynie wymiana na nowe coś da proponuję wycieraczki VALEO

indyczes
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: indyczes » ndz lut 15, 2009 23:03

pszczyna pisze:Gdy wycieraczki skrzypią to tylko świadczy o tym że guma jest zbutwiała czyli stara im jedynie wymiana na nowe coś da proponuję wycieraczki VALEO
Tez tak myślałem i zakupiłem nowe Bosch-wywaliłem kupę kasy i jest tak samo jak na starych. Zastanawiam się, czy nie istnieją jakieś preparaty na bazie gliceryny którymi można przetrzeć częśc roboczą takich piórek.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lut 15, 2009 23:16

Możliwe jest że kupiłeś zleżałe Bosch'e, lub Bosch made in China, zwł. jeśli z hipermarkeru.
Możliwe że pióra wycieraczek nie chodza pod kątem prostym do szyby z powodu złego mocowania.
Kup sobie nowe firmy ALCA, przekonasz się że są lepsze od Boscha 3 razy tańsze.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

acustom
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Bora- skrzypiące wycieraczki

Post autor: acustom » śr lut 18, 2009 04:29

indyczes pisze:Witam kolegów.
Czy jest jakis patent na skrzypiące pióra wycieraczek? Pióra są nowe, są to płaskie wycieraczki Bosch. Podejrzewam, że wymiana szyby przedniej dopiero załatwia problem.
Może znacie jakieś sposoby? Jak mocno pada deszcz to nie ma tego efekty, najgorzej jest jak szyba jest lekko skropiona i uruchamiam na chwilowe, to aż mnie ciarki przechodzą .

Witam,

Miałem taki problem właśnie po wymianie szyby. Nie wiedziałem co się stało do momentu postawienia samochodu obok drugiego golfa. Miałem skrzywione ramię wycieraczki. Facet podczas wymiany szyby wygiął mi ją na "lewą stronę" i z powrotem naprostował. Nie mogłem tego się dopatrzeć wcześniej, a i nie można już było tego ramienia wyprostować.

Pozdrawiam

Marek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”