Przełącznik grzanych foteli - jak podłączyć do maty?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
blazejm
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Przełącznik grzanych foteli - jak podłączyć do maty?

Post autor: blazejm » ndz lut 15, 2009 14:13

Naszła mnie niedawno myśl, żeby zamontować maty grzewczy do foteli w swoim MK2 :bigok: I mam w związku z tym mam pytanie: czy oryginalne przełączniki od MK2 można podłączyć bezpośrednio pod matę? Mata ma ok.40W mocy a w przełączniku jest chyba tylko zwykły potencjometr, więc podczas regulacji może się on spalić. Czy oryginalnie był jeszcze jakiś dodatkowy regulator między matą a przełącznikiem?

greg

Post autor: greg » ndz lut 15, 2009 23:10

blazejm pisze:I mam w związku z tym mam pytanie: czy oryginalne przełączniki od MK2 można podłączyć bezpośrednio pod matę?
nie - przekaźniki muszą być

Awatar użytkownika
blazejm
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: blazejm » ndz lut 15, 2009 23:54

hmm a jak mniej więcej wyglądało działanie takiego przekaźnika? Oprócz włączania powinien on również regulować intensywność grzania.

[b][color=indigo]Moja Golfinka: :D [/color] (wszystkie foty na 1-szej stronie ;) )
http://vwlkp.pl/viewtopic.php?t=158[/b]

greg

Post autor: greg » pn lut 16, 2009 01:11

działa to na takiej zasadzie - przekaźnik otrzymuje informację od włącznika jaki zakres ma być temperatury - mata daje informację do przekaźnika - jaka jest obecnie temperatura (rezystancja na pastylce) - na podstawie różnicy pomiędzy oboma sygnałami przekax nik podaje lub nie napięcie na matę - mata się zagrzewa - pastylka zmienia rezystancje , przekaźnik rozłącza grzanie- spada temp maty, itd

Awatar użytkownika
blazejm
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: blazejm » śr lut 18, 2009 01:04

hmmm a idzie dostać gdzieś ten przekaźnik wraz z czujnikiem temp. albo jakiś zamiennik? Bo obawiam się że o oryginał będzie trudno:/

[b][color=indigo]Moja Golfinka: :D [/color] (wszystkie foty na 1-szej stronie ;) )
http://vwlkp.pl/viewtopic.php?t=158[/b]

greg

Post autor: greg » śr lut 18, 2009 01:32

blazejm pisze:hmmm a idzie dostać gdzieś ten przekaźnik wraz z czujnikiem temp. albo jakiś zamiennik?
ASo ale cena może cię zniechęcić - gdzięś w granicach 160zł

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”