Thermotronic w VW Vento

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Jatza
Nowicjusz
Nowicjusz

Thermotronic w VW Vento

Post autor: Jatza » pn lut 16, 2009 21:51

Witam wszystkich. Mam pytanko odnośnie panelu sterującego Thermotronic. Mianowicie od jakiegoś już czasu zauważyłem, że zaczyna się coś z nim dziać. Zazwyczaj mam zadaną temperaturę 22 stopni i dotychczas wszystko działało jak należy. Lecz teraz najpierw nawiew uderza wysoka temperatura po czym temperatura maleje aż do uzyskania całkowicie zimnego nadmuchu. Ponowne podgrzanie temperatury w aucie uzyskuje się dopiero po zadaniu wyższej temperatury np.24 st. Lecz po jakimś czasie w aucie znowu robi się zimno i znowu trzeba zadać większą i tak aż do 28 st. Po zadaniu najwyższej temperatury nawiew cały czas grzeje na najwyższych obrotach i nie wychładza się tak jak na poprzednich ustawieniach. Może ktoś z Forumowiczów spotkał się z tego typu problemem z góry dziękuję za wskazówki. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lut 16, 2009 22:57

Jatza, mam podobne obserwacje, w ogóle nie jestem zadowolony z tego urządzonka. Tyle że ja tak mam od początku. Ma taką właśnie bezwładność.
Sprawdź czy działa wiatraczek czujnika temperatury (obok radia po lewej za zaślepką), oczyść ewentualnie ten czujniczek jeśli się zasyfił. Więcej info o termotroniku znajdzesz na forum Vento i Paska, w golfach tego chyba niema, albo b. rzadko.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”