Coś piszczy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

donkin
Nowicjusz
Nowicjusz

Coś piszczy

Post autor: donkin » śr lut 11, 2009 23:50

Witam! Wiem, że o piszczeniu była już masa postów, bo prawie 3 godziny czytam posty z szukajki, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

A mianowicie mój problem polega na tym, że:
Podczas jazdy przy prędkości minimum 70 km/h czasem coś zaczyna piszczeć. Popiszczy trochę, przestaje i za jakiś czas znów zaczyna. Pojawia się to po przejechaniu około 10 km od dłuższego postoju, czyli wnioskuje, że po rozgrzaniu czegoś. Piszczenie to jest niezależne od obrotów silnika, bo jak piszczy i nacisnę sprzęgło i toczę się na wciśniętym, to nic nie zmienia. Jest też niezależne od tego czy naciskam hamulec czy nie. Także nie zauważyłem, żeby coś zmieniało skręcanie podczas piszczenia.
Zauważyłem natomiast, że czasem zaczyna piszczeć po najechaniu na jakąś nierówność, a jak już piszczy i przyśpieszę to jakby się nasilało wraz ze wzrostem prędkości.

Pół roku temu wymieniane były łożyska przód i tył, toczone tarcze i nowe klocki, wymienione sworznie wahaczy i końcówki drążków, nowe bębny hamulcowe i szczęki. Nowe wszystkie amortyzatory (z przodu wsady), sprężyny tył i łożyska(poduszki) przednich amortyzatorów. Nowe paski alternatora i wspomagania.

Na pewno to nie piszczy lewe tylne łożysko, bo myślałem, że to to, ale wymieniłem dziś i nie pomogło.

Ktoś potrafi mi pomóc? Bo już się zaczynam bać, że mi się coś urwie podczas jazdy...

KONDZIO222
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: KONDZIO222 » czw lut 12, 2009 00:19

Może to osłona blaszana tarcz hamulcowych :-k ciężko powiedzieć.

Było MK II GTI jest A6 quattro TDI

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » czw lut 12, 2009 00:27

Może to być także wina łożysk w alternatorze.Paski masz nowe :bajer: ,ale jak się za mocno naciągnie to lubią trzeszczeć cyklicznie,a na obrotach ten dźwięk zlewa się w jednolity i brzmi podobnie do pisku :chytry:

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » czw lut 12, 2009 01:00

Boże kto w dzisiejszych czasach toczy tarcze :panna: , chyba Kamikadze

Mi to wygląda na pasek od altka

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
holahola
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: holahola » czw lut 12, 2009 02:23

Przyznam się, że miałem podobny problem. Okazało się, że były to łożyska w alternatorze. tak dla pewności wypadałoby podjechać do elektromechanika, żeby "przebadał" Twojego altka słuchawkami, zeby ewentualnie naprawić lub wykluczyć

Jednoosobowa ekipa VAGKostrzyn nad Odrą

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”