gaśnie podczas jazdy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
niooniek
Dave's Garage
Dave's Garage

gaśnie podczas jazdy

Post autor: niooniek » ndz lis 23, 2008 21:01

witam! :pub:
mam taki problem ze swoim mk2 1.6 (RF) + lpg. otóż auto niezależnie czy na paliwie czy na gazie nie chce odpalić, muszę go męczyć parę razy ale w końcu zaskoczy i odpali. następnie po jakimś czasie kiedy zmieniam bieg na wyższy i ma małe obroty to zaczyna się dławić i gasnąć (nie reaguje na wciśnięcie pedału gazu) - wtedy muszę go parę razy pokręcić by znów odpalił. taka sama sytuacja jest kiedy dojeżdżam do skrzyżowania - dostaje małych obrotów i gaśnie, i znów muszę go parę razy kręcić by odpalił.
czym to jest spowodowane i jak to naprawić?
Ostatnio zmieniony ndz lis 23, 2008 21:02 przez niooniek, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam :pub:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 23, 2008 21:27

Mozna tylko napisać ogólnie że jest to albo awaria gaźnika, albo dziura w jego podstawie, a w najlepszym (niestety najrzadszym) przypadku gaźnik wymaga tylko regulacji. Uzyj szukajki u dołu strony (pod hasłem Pierburg 2E2).

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
niooniek
Dave's Garage
Dave's Garage

Post autor: niooniek » ndz lis 23, 2008 22:09

świetnie,
Paweł Marek, dziękuję za odpowiedź :pub:
tam nie dopisałem ale podczas odpalania są wystrzały gazu z rury wydechowej, to normalne przy tym niesprawnym gaźniku?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 23, 2008 22:16

może to być wina gaźnika, ale nie tylko (uciekająca iskra, wypalone zawory) ale od czegoś trzeba zacząć. Zacznij od pryskania dezodorantem po gaźniku ze wszystkich stron i po jego podstawie na zapalonym silniku. Obroty skoczą to masz nieszczelność, resztę czytaj

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
niooniek
Dave's Garage
Dave's Garage

Post autor: niooniek » śr lut 11, 2009 12:29

no i udało się naprawić. któregoś dnia grzebałem coś pod maską i prąd mnie kopnął. otarłem się o kabel, który miał przebicia (pokazany strzałka na zdjęciu). wymieniłem i już jest wszystko ok :wink:

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”