zamki w przedni drzwiach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
zamki w przedni drzwiach
Cześ wam wszystkim
Mam ogromny problem z otwarciem przednich drzwi podczas najmniejszego przymrozku,np.dzis w nocy było około -3st.w vw jest fabryczny centralny zamek pneomatyczny,otwieram go kluczykiem,a klamki w przednich drzwiach zachowuja sie jak by byly zamkniete.Tylne drzwi oki.normalnie, bez problemu otwieram i musze wchodzic tylem.Problem znika po ogrzaniu kabiny.VW mam od pazdziernika b.r.i nie mam pojecia nawet jak zdjac tapicerke z drzwi.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH I ZYCZE ZDROWYCH WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU.
Mam ogromny problem z otwarciem przednich drzwi podczas najmniejszego przymrozku,np.dzis w nocy było około -3st.w vw jest fabryczny centralny zamek pneomatyczny,otwieram go kluczykiem,a klamki w przednich drzwiach zachowuja sie jak by byly zamkniete.Tylne drzwi oki.normalnie, bez problemu otwieram i musze wchodzic tylem.Problem znika po ogrzaniu kabiny.VW mam od pazdziernika b.r.i nie mam pojecia nawet jak zdjac tapicerke z drzwi.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH I ZYCZE ZDROWYCH WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Co do zdejmowania tapicerki.... ( nie jestem pewien czy tak samo jest w Twoim Vw )
Są cztery śróbki, które trzeba odkęcić ( 2szt. po lewej stronie - patrząc od wewnątrz i dwie są przy zawiasach po prawej stronie ( dość trudno dostępne)), następnie trzeba ściągnąć plastiki od otwierania drzwi i jak nie masz el. szyb, to musisz wyciągnąć plastik z rączki do otwierania szyb, tam będą dwie śróbki, wyciągnąć je i już. U góry i na dole są zatrzaski, które trzeba odczepić. Jak to zrobisz to będziesz miał już wgląd do całego ustrojstwa od zamka i szyby
Ps. Tak zrobiłem rano w swoim VW.
Są cztery śróbki, które trzeba odkęcić ( 2szt. po lewej stronie - patrząc od wewnątrz i dwie są przy zawiasach po prawej stronie ( dość trudno dostępne)), następnie trzeba ściągnąć plastiki od otwierania drzwi i jak nie masz el. szyb, to musisz wyciągnąć plastik z rączki do otwierania szyb, tam będą dwie śróbki, wyciągnąć je i już. U góry i na dole są zatrzaski, które trzeba odczepić. Jak to zrobisz to będziesz miał już wgląd do całego ustrojstwa od zamka i szyby
Ps. Tak zrobiłem rano w swoim VW.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=42329
- TUTENHAMON
- Forumowy spamer :)
Re: zamki w przedni drzwiach
weż strzykawke i zaciągnij troche płynu chamulcowego ze zbiorniczka i wlej do środka zamków tam gdzie wkładasz kluczyk jak to nie pomoże to muszisz dostać sie do środka i przesmarować cały układ najlepiej smarem grafitowym lekko rozcięczonym olejemmarku pisze:Cześ wam wszystkim
TUTENHAMON
-
- Forum Master
Ha ha ha .Mój kolega w 3 ( a Vento ma takie same zamki) miał to samo i męczył mnie dłłłługo aż zrobiliśmy.Więc proszę Was zamarza jakaś zapadka w zamku.Jakaś bo niewytłumaczę poprostu trzeba wyjąc zamek ze środka drzwi , pięknie umyć w benzynce potem wysuszyć na kaloryferze i przesmarować tylko tam gdzie trzeba czyli w miejscach ruchomych i współpracujących bezpośrednio ze sobą.Wtedy będzie GIT .Pozdrawiam :Sprawdzono parę razyPS.ŻADNYCH PŁYNÓW HAMULCOWYCH BO CI WSZYSTKO ZEŻRE
Hrej porada ściągania tapicerki przez *grzesiek* dotyczy golfa 2 nie 3. W mk3 - robisz tak: tylko nie przy tych mrozach bo zapinki popekają bo są plastikowe. POdważasz uchwyt za który zamykasz drzwi - tam masz 2 śrubki- śrubokręt krzyżowy, podważasz regulator ręczny lesterka tj to kółeczko i je zdejmujesz, jak masz elaktryczną regulację - nie musisz, jak masz ręczną muisz bo trzeba odkręcić 2 śrubki - inaczej bedzie potem tegulator latał bo sie uchwyty połamią. Odkręcasz grzybek od blokady zamka. Naciskasz na kółeczko przy rączce opuszczania szyby chynba że masz elektrykę szyb to pomijasz.Delikatnie - powtarzam delikatnie podważasz po kolei zapinki tj tapicerkę jadąc od tyłu do przodu poprzez dół, następnie odchylasz do góry, zdejmujesz z klameczki otwierającej drzwi, odpinasz kable głośnika, i masz tapicerkę zdjętą.
A ja poprosto użułem strzykawki i oleju silnikowego. Wstrzyknąłem do zamka, w szczeline po wykręceniu rygielka, jak otworzysz drzwi to masz tam małą plastikową zaślepke tam też i jescze w szczeline jaka powstaje po pociągnięciu za klamke. Od tego czasu wszystko pięknie. Polecam ten sposób bo jest naprawde prosty i skuteczny!!
zamek chcesz wyjąć czy klamkę z wkłądką?
zamek - musiz zdjąć tapicerkę, następnie odkręcić klamkę, odkręcić cały zamek poodpinać druciki i ekwilibrystycznie wyginając łapki i zamek wyciągasz go. Klamkę natomiast wyciągasz odkręcając 1 śrubkę która jest ponad zamkiem - trzyma tak jakby z boku klamkę, nastepnie ciągniesz w kierunku framugi drzwi tą część co w niej jest wkładka czyli stajesz z boku otwartych drzwi tak że krawędź drzwi dotyka twojego brzucha i łapiesz palcami tą część nieruchomą klamki i lekko ciągniesz - powinno się przesunąć o ok. 1cm, następnie odchylasz już całą klamkę z tym co żeś odciągnął i wypina się cała klamka