Podejrzany numer VIN
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Podejrzany numer VIN
Witam
Zamierzam kupić Golfa MK 4 i dosatałem od sprzedającego jego numer VIN
WVW ZZZ 1JZ YW658947
Czy jest to normalne, że w miejscu serii, silnika i wyposażenia są "wypełanicze" czy ktoś próbuje zrobić poprostu wałka?
Także cyfra kontrolna jest Z
WVW ZZZ 1JZ YW658947
Czy jest to normalne, że w miejscu serii, silnika i wyposażenia są "wypełanicze" czy ktoś próbuje zrobić poprostu wałka?
Ostatnio zmieniony czw lut 05, 2009 14:04 przez snafu, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Podejrzany numer VIN
WVW - samochód osobowy VW AGsnafu pisze:Witam
WVW ZZZ 1JZ YW658947
ZZZ - stałe znaki wypełniające
1JZ - 1J golf4, Z znak wypełniający
Y -2000 r. produkcji
W - zakład produkcyjny Wolfsburg
658947 - bieżący numer produkcyjny.
Nie widzę tu wałka, wszystko wygląda ok.
Z zamiast znaku kontrolnego (sumy kontrolnej) czyli już nie można sprawdzić czy VIN jest poprawny bo prawidłowe wartości to 0-9 lub X a jak nie można sprawdzić sumy kontrolnej to w numerze można wstawić co się chcę. Dlatego pytam czy to jest normalne czy jest to coś dziwnego. Gdzie można sprawdzić numer VIN? Chodzi mi oto gdzie powinien być wybity na samochodzie?
z tego co sie orientuje znak kontrolny dotyczy amerykańskich aut a nie wiem czy w europie jest juz stosowany,ale w 2000roku napewno nie byłsnafu pisze:Z zamiast znaku kontrolnego (sumy kontrolnej) czyli już nie można sprawdzić czy VIN jest poprawny bo prawidłowe wartości to 0-9 lub X a jak nie można sprawdzić sumy kontrolnej to w numerze można wstawić co się chcę.
snafu podany VIN jest prawidłowy i w takiej formie stosowany przez koncern VAG od czasu wejścia normy siedemnastoznakowego numeru nadwozia,
Audi ma również stałe znaki wypełniające "Z" np. WAUZZZ.....
ponadto numer VIN, poza polem numerowym na przegrodzie czołowej i nalepce na podłodze bądź w miejscu na koło zapasowe w bagazniku, umieszczany jest w formie wąskiej naklejki naklejonej na środkowym słupku po stronie pasażera i widoczny po otwarciu drzwi przednich pasażera (naklejka ma kolor biały z szarym numerem VIN wraz z kodem kreskowym).
Audi ma również stałe znaki wypełniające "Z" np. WAUZZZ.....
ponadto numer VIN, poza polem numerowym na przegrodzie czołowej i nalepce na podłodze bądź w miejscu na koło zapasowe w bagazniku, umieszczany jest w formie wąskiej naklejki naklejonej na środkowym słupku po stronie pasażera i widoczny po otwarciu drzwi przednich pasażera (naklejka ma kolor biały z szarym numerem VIN wraz z kodem kreskowym).