WItam a ja tak sobie myśle i się zastanawiam czy MK4 ma ssanie?? na chłopski rozum każdy samochód ma ssanie (tak mi sie wydaje) a jak to jest z MK4?? może ktoś zaspokoić moją ciekawość?
pozdrawiam
ssanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ssanie. To pojęcie pochodzi od aut gaźnikowych kiedy np ręcznie się włączało ssanie. Czyli zwiększało się dawkę benzyny przy zimnym silniku.
W silnikach z wtryskiem paliwa dawka jest ustalana elektronicznie.
Więc jak twój mk4 jest zimny to na chłopski rozum można powiedzieć że pracuje na ssaniu, ale my nie mamy wpływu na to.
W autach gaźnikowych jak sami ręcznie nie włączyliśmy ssania to poprostu nie miał wolnych obrotów i nie zbierał się na obroty.
Ważne jest aby mieć sprawny układ chłodzenia i w tym termostat. Silnik nie dogrzany będzie więcej palił.
Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
W silnikach z wtryskiem paliwa dawka jest ustalana elektronicznie.
Więc jak twój mk4 jest zimny to na chłopski rozum można powiedzieć że pracuje na ssaniu, ale my nie mamy wpływu na to.
W autach gaźnikowych jak sami ręcznie nie włączyliśmy ssania to poprostu nie miał wolnych obrotów i nie zbierał się na obroty.
Ważne jest aby mieć sprawny układ chłodzenia i w tym termostat. Silnik nie dogrzany będzie więcej palił.
Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.