kolizyja

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
vszywiec
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

kolizyja

Post autor: vszywiec » ndz gru 11, 2005 14:43

krotko zwiezle i na temat
a wiec w piatek gosc zajechal mi droge truckiem i w konsekwencji czego blotnik zderzak atrapa i akumulator do wymiany
pozatym wpadem jeszcze na zacny kraweznik i cos uszkodzilo sie na pewno tylko nei wiem co
podczas przyspieszanei cos stuka jakkby poloska
ile za to wolac??
i po drugie jak wyglada sparwa odszkodowan gosc ma ubezpeiczalnei w odlewglym miescie od mojego o jakie3s 50 km
musze tam jechac czy przujedz jakis rzeczoznawca do mnei
czekam na szybkei odp :grin:

sprzedam mk2 1,6 td ---------> 696-494-279
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=56922

Awatar użytkownika
macil
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: macil » ndz gru 11, 2005 14:54

Najpierw musisz zgłosić szkodę do towarzystwa ubezpieczeniowego, do którego należy sprawca. Firma wyśle do Ciebie do domu niezależnego rzeczoznawcę (może nawet z Twojej miejscowości). Ważną rzeczą jest abyś miał protokół policyjny z miejsca wypadku lub pisemne oświadczenie gościa o przyznanie się do winy (jeżeli nie wzywałeś policji). Wzór takiego oświadczenia znajdziesz w sieci.
Oprócz tego wszystkie dane sprawcy (dane osobiste, nr dowodu, marka pojazdu, nr ubezpieczenia itp.)
Procedura wypłaty odszkodowania rozpoczyna się w chwili kiedy wszystkie papiery wpłyną od sprawcy.
Ja czekałem miesiąc, ale opłacało się.

Obrazek
Obrazek
Radio Defending Club 161 RDC 063
Wywołanie "Chińczyk Kwidzyn"

Awatar użytkownika
SCRASH
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: SCRASH » ndz gru 11, 2005 16:58

Jesli nie bylo policji to nawet jesli koles napisal oswiadczenie o przyznaniu sie do winy i przed rozpatrzeniem sprawy wycofa sie to nie dostaniesz ani grosza.Tak bylo jeszcze 2 lata temu ale niewiem czy to dziala jeszcze na takiej zasadzie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
macil
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: macil » pn gru 12, 2005 17:11

6 miesięcy temu miałem podobne zdarzenie i nie wzywałem policji, tylko gość podpisał oświadczenie i dostałem kasę.
Rzeczoznawca powiedział jeżeli sprawca podpisze oświadczenie na miejscu wypadku, to jest to przyznanie się do winy i ubezpieczalnia musi wypłacić kasę.
Po przedstawieniu zdarzenia on określa także czyja była wina.
Jeżeli jednak trafisz na jakiegoś łokcia, który się miga i nie wyśle papierów, to oczywiście trzeba wystąpić na drogę sądową, którą i tak wygrasz.

Obrazek
Obrazek
Radio Defending Club 161 RDC 063
Wywołanie "Chińczyk Kwidzyn"

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”