problem z ładowaniem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

michal_1987_87
Nowicjusz
Nowicjusz

problem z ładowaniem

Post autor: michal_1987_87 » czw sty 29, 2009 20:18

witam kupiłem golfa 2 w grudniu 2007 roku w marcu 2008 lekko uderzyłem w drzewo zaprowadziłem samochód do mechanika wszystko mi zrobił po jakimś czasie samochód przestał ładować wymieniłem alternator na nowy i również wymieniłem akumulator nadal mam problem byłem u elektryka i on mi powiedział że gdzieś gubi prąd ale on nie ma pojęcia gdzie miał może ktoś podobną sytuacje.? proszę o pomoc

Awatar użytkownika
AndrzejP4
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: AndrzejP4 » czw sty 29, 2009 20:48

To pupa a nie elektryk jeżeli nie może znaleźć przyczyny.

Na początek zrób pomiar napięcia na wyjściu z alternatora. Powinno być około 14V, jeżeli jest sprawny.

Potem zrób pomiar napięcia na klemach. Oba pomiary oczywiście wykonaj na odpalonym silniku.

Dopuszczalny jest niewielki spadek (ok. 0,5V to MAX) na połączeniu alt - aku. Jeżeli spadek jest większy, to trzeba przejrzeć czy kabel nie jest nadłamany(szczególnie przy połączeniach), a w razie czego wymienić kabel na nowy.

A tak w ogóle, to skąd wiesz, że masz problem z ładowaniem? Wyszło to po pomiarze napięcia na aku czy może świeci Ci się na zegarach kontrolka?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”