Sonda lambda

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Xabingo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Sonda lambda

Post autor: Xabingo » wt sty 27, 2009 15:45

Witam!
Proszę o fotkę gdzie się wkręca sondę lambda w silniku RP w MKII.
A gdzie się wpina wtyczkę?

MK2 ukończone w 95%
Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Obrazek

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » wt sty 27, 2009 19:34

Xabingo, co do fotki to niestety Ci nie pomoge w tym temacie, ale powiem Ci tak ze stojac nad silnikiem i jak zajrzysz od tyłu to zobaczysz cos wystajacego z kolektora wydechowego , taki kikut z kabelkiem :) idac po kabelku dojdziesz gdzie sie go wpina, a do wykrecenia sondy potrzebny jest klucz 22 , najlepiej oczko bo jak płaskim obrobisz to bedzie kłopot, jeszcze lepszym sposobem jest urwanie dupki tej sondy i załozenie nasadki i normalnie grzechotka wieksa odkrecic to cos :)
ja niedawno wymienialem sonde, załozylem 4 przewodowa bo taka była pod reka :) dzialac dziala , ale ile sie naklalem na niemiecka mysl techniczna to mała głowa! kto to wymyslil zeby to tam mocowac.
najwygodniej byloby zeby sciagnac osłone wtrysku , rure od filtra itd, zeby dostac sie od góry ladnie , a ja kombinowalem bez zdejmowania niczego, tak jak auto stoi , tylko klucz przełozylem ( nawet nie psulem konca, oparłem rurke o klucz i mlotkiem odkrecalem ) masaaakraaaa
juz drugi raz wymienialem temu parchopwi sonde bo po oryginalnej ktora padła przy przebiegu 200 tys, zalozylem MADE IN USA i dzialala moze 50 tys, teraz zalozylem boscha, zobaczymy czy wczesniej blacha sie rozleci czy sonda padnie.
Najwygodniejze wszystkich sposobów to odkrecenie calego kolektora wyd. ale to trzeba tez walczyc z odpieciem wydechu, moga sie szpilki poukrecac od wydechu wiec tez wesoło nie jest, nalezy zwroci uwage na gwint w tej sondzie ktora wykrecamy , bo jezeli jest zmasakowany to moze byc problem i sie nowa nie wkreci. tyle na temat sondy, w razie pytan pisz :) mam jeszcze rece podrapane po wymianie wiec moge powiedziec ze swieza sprawa :) zrobilem moze 400 km po wymianie i spalanie mam ok 10 LPG w mieszanym a wczesniej mialem 16 :D pozdrawiam

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
Xabingo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Xabingo » wt sty 27, 2009 20:44

:shock: Wyczerpująca odpowiedź.

MK2 ukończone w 95%
Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Obrazek

Zablokowany