Witam
Pytanie jak w temacie, czy warto zrobić to samemu, czy lepiej oddać do warsztatu?? Nie mam 2 lewych rąk i podejrzewam, że sobie poradzę z tym. Obawiam się jednak o rozrząd, czy czasem źle nie założę paska, nie przestawię go, albo czy on czasem już nie jest przestawiony. Auto kupiłem od gościa, który mówił, że niedawno wymieniał sam pasek rozrządu, w związku z czym martwię się czy czasem nie założył go źle. Na warsztacie na pewno zrobią to dobrze, a ja moge założyć go tak jak jest teraz - czyli możliwe że źle.
Co do uszczelki to mam cały komplet rownież na kolektory oraz pod pokrywe zaworów i klucz dynamometryczny wiec powinno byc ok. Tylko też nie wiem czy nie przestawie zapłony, potem trzeba by na stroboskop iść.
W skrócie powiem tak, nie boję się tego robić bo mam jakieś pojęcie. Boję się powielić błędy poprzedniego właściciela - a był to handlarz, więc wiadomo jak oni 'dbają' o autka. Warsztat mam dobry i sprawdzony, za te robotę chce 500zl.
ps. gdzie moge szlifnąć głowicę? szukałem na googlach w okolicach katowic i sosnowca,ale nic nie znalazlem na temat planowania głowic. Ktoś pomoże ??
Wymiana rozrządu oraz uszczelki pod głowicą
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
jak masz trochę pojęcia nt. mechaniki to spokojnie możesz wymieniać (ja u siebie robiłem sam), tylko zaopatrz się w komplet kluczy torx, głowica przykręcona jest na takie szpilki. Oprócz tego szpilki kupuj nowe, ni wkręcaj starych, mi się trzy "przekręciły" ale nie ruszałem ich i jak do tej pory (57 tys. km) jest OK.
A jeżeli chodzi o pasek, to są od tego znaki na kołach zębatych. Jak ustawisz na znakach, to nie masz prawa sie pomylić.
A jeżeli chodzi o pasek, to są od tego znaki na kołach zębatych. Jak ustawisz na znakach, to nie masz prawa sie pomylić.
Ostatnio zmieniony wt sty 27, 2009 19:48 przez prezesik25, łącznie zmieniany 1 raz.
o torx'ach wiem, kupilem tez nowe sruby do glowicy, bo ponoc sie rozciagaja, wiec na wszelki wypadek wole wymienic. silnik ma 240k przebiegu o ile nie wiecej - nie wiem czy nie krecony bo przebieg calkiem mozliwy, a wycieki oleju coraz wieksze niestety spod glowicy i opkrywy, wiec ostro to rozwazam. w sumie zaoszczedzic kase mozna, ale jak zle ustawie cos to potem moge drugie tyle do warsztatu zaniesc na naprawe...
I jeszcze takie pytanie: w jednych ksiazkach pisza ze pasek sprawdza sie na najdluzszym odcinku, w innych ze na tym krotszym - od walka rozrzadu do pompy. jak to jest na prawde, czy to moze nie ma znaczenia? mam silnik 1.4 ABD jakby cos...
I jeszcze takie pytanie: w jednych ksiazkach pisza ze pasek sprawdza sie na najdluzszym odcinku, w innych ze na tym krotszym - od walka rozrzadu do pompy. jak to jest na prawde, czy to moze nie ma znaczenia? mam silnik 1.4 ABD jakby cos...
Ostatnio zmieniony wt sty 27, 2009 19:59 przez kenzi, łącznie zmieniany 1 raz.