(Mk2) Coś huczy przy lewym kole...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
(Mk2) Coś huczy przy lewym kole...
...a zwłaszcza przy lekko skręconych kołach,chociaż jadąc na wprost też się czasami zdaża.Rok temu wymieniałem przeguby i od tamtego momentu tak się dzieje.Czyżby faktycznie to był przegłub,wada fabryczna?Czy znowu czeka mnie wymiana?Poradźcie coś.
- blackwhite
- Użytkownik

- Kontakt:
-
BartekC
- Mały gagatek

- Kontakt:
na 95% lozysko mialem to samo u siebie. za lozyskiem przemawia tez fakt ze przy skreceniu huchy mocniej, a i jesli skreciesz w prawo i huczy mocniej to wskazuje to ze walniete jest lewe lozysko!!. jesli bylaby to opona to huczalaby caly czas bez wzgledu na skrecenie kol.
w mkIII lozysko kosztuje ok 50zl w mkII pewnie podobnie.
pozdrawiam
w mkIII lozysko kosztuje ok 50zl w mkII pewnie podobnie.
pozdrawiam
A jednak nie łożysko a przegłub.Miałem luźną opaskę na przegłubie i z pod niej wydostawał sie smar i pewnie huczał z braku smaru,bo teraz nie huczy jak mu dałem duzo smaru.Niestety w sklepie nie porafili mi sprzedac odpowiedniej opaski,jak nie za duża to zamała,a wszystko wg. katalogu brane.Jeżdżę narazie na drucie,ale widzę,że zaś smar wyłazi.
- Paweł Marek
- V.I.P.

brak smaru to jedna przyczyna. Takie odgłosy mogą sie pojawić też jak w niewłaściwą stronę odwróciłeś takie talerzowe sprężynujące podkładki przy montażu. I tak musisz jak najszybciej rozebrać to dla wymycia więc porównaj sobie z rysunkiem w książce serwisowej.ck pisze: to jest inny huk(pulsacyjny)
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Mnie uczyli że przy skręcie w prawo lewe łożysko jest bardziej obciążone ( ciężar samochodu przenosi się na lewą strone) i dlatego je słychac (chuczy)ck pisze:jak to dokładnie sprawdzić,że to łożysko?
[ Dodano: Pon Wrz 26, 2005 23:43 ]raczej odwrotnie tzn,przy skręcie w lewo, lewa strona mocniej huczy.GEORG pisze:Jeżeli przy skręcie w prawo lewa strona mocniej chuczy to na 90% padnięte jest łożysko w kole.
Pozdro
VW RULEZ :)