Gaśnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowania na sprzęgle
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
Nitrobenzen
- Nowicjusz

Gaśnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowania na sprzęgle
Witam
Mam MK2 1.6 GL PN i następujący problem, otóż w czasie jazdy jak wcisnę sprzęgło np. przy dojeździe do skrzyżowania to silnik spada całkowicie z obrotów i gaśnie. Czasami w ostatniej chwili jak gdyby załapuje i po zejściu do bardzo niskich obrotów wkręca się na jałowe obroty. Powiem jeszcze, że jak zgaśnie to mogę go odpalić z trójki (tzn. jak gdyby na pych) i jak załapie od razu wciskam sprzęgło i wtedy już nie zgaśnie. Dzieje się tak tylko na benzynie, na gazie raczej sporadycznie. Mechanicy w mojej okolicy rozkładają bezradnie ręce, przeszukiwałem tez to forum w poszukiwaniu odpowiedzi, ale jej nie znalazłem. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł co to może być to bardzo proszę o pomoc. Dodam jeszcze, że ostatnio silnik przeszedł generalny remont, ale to nie poprawiło sytuacji, a że teraz muszę przejechać jakieś 3000km tylko na benzynie żeby dotrzeć silnik problem ten zaczyna być szczególnie uciążliwy.
Mam MK2 1.6 GL PN i następujący problem, otóż w czasie jazdy jak wcisnę sprzęgło np. przy dojeździe do skrzyżowania to silnik spada całkowicie z obrotów i gaśnie. Czasami w ostatniej chwili jak gdyby załapuje i po zejściu do bardzo niskich obrotów wkręca się na jałowe obroty. Powiem jeszcze, że jak zgaśnie to mogę go odpalić z trójki (tzn. jak gdyby na pych) i jak załapie od razu wciskam sprzęgło i wtedy już nie zgaśnie. Dzieje się tak tylko na benzynie, na gazie raczej sporadycznie. Mechanicy w mojej okolicy rozkładają bezradnie ręce, przeszukiwałem tez to forum w poszukiwaniu odpowiedzi, ale jej nie znalazłem. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł co to może być to bardzo proszę o pomoc. Dodam jeszcze, że ostatnio silnik przeszedł generalny remont, ale to nie poprawiło sytuacji, a że teraz muszę przejechać jakieś 3000km tylko na benzynie żeby dotrzeć silnik problem ten zaczyna być szczególnie uciążliwy.
I love GOLF :)
Re: Gaśnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowania na sprzęgle
a niebieze Ci gdzieś lewego powietrza, a jak auto odpalisz to tez spadaja obroty mowie o cieplym silniku, moze czujnik temperatury? a przed remontem tez tak miałeś czy to sie zrobiło po remoncie silnika ?
Re: Gaśnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowania na sprzęgle
To coś słabo szukałeś jak nie znalazłeś tematu który liczy sobie już chyba ponad 50 stron.Nitrobenzen pisze:przeszukiwałem tez to forum w poszukiwaniu odpowiedzi, ale jej nie znalazłem
Oczywiście temat w całości poświęcony temu gaźnikowi.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... b0e4af715c
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=158822&start=0]Mój były golf[/url]
-
Nitrobenzen
- Nowicjusz

Raczej nie bierze lewego powietrza, bo jak się go odpali na ciepłym, czy na zimnym silniku bez problemu utrzymuje obroty, fakt że trochę obroty falują, ale mechanik powiedział mi że to silnik krokowy jest już trochę sfatygowany, ale od tego nie gaśnie. Poza tym podczas generalki mechanik sprawdził wszystko czy jest szczelne i poskładane jak należy. Przed remontem też tak miałem i myślałem że przy okazji remontu problem zniknie, ale nie.
Dziękuje Gangst3R za podrzucenie linka, faktycznie chyba słabo szukałem, ale to forum jest tak obszerne, że naprawdę można się pogubić.
Dziękuje Gangst3R za podrzucenie linka, faktycznie chyba słabo szukałem, ale to forum jest tak obszerne, że naprawdę można się pogubić.
Remont silnika to jest pestka w porównaniu do naprawy tego gaźnika.Modix pisze:coś masz mechanika nieteges,miałeś remont skoro robił ci go mechanik to niezna sie na takim aucie ?? niejest to dziwne ?
Do tego ustrojstwa to bardziej by pasowało elektronika samochodowego niż mechanika.
Niewiele jest osób w polsce, które potrafią sobie w 100% poradzić z dolegliwościami tego gaźnika. Nie na darmo też powstał tak obszerny temat o nim, w którym i tak jeszcze nie wszystko zostało wyjaśnione.
-
Nitrobenzen
- Nowicjusz

No przepraszam remont był silnika, nie gaźnika czyli uszczelki, panewki, tłoki, szlify itp. itd. gaźnika nie ruszał, a faktycznie przebrnięcie przez te 50 stron tematu o tym gaźniku to jakaś tragedia, myślę że pozbieram co lepsze pomysły i podjadę do mechanika we wtorek. Dam znać co z tego wyszło.Modix pisze:coś masz mechanika nieteges,miałeś remont skoro robił ci go mechanik to niezna sie na takim aucie ?? niejest to dziwne ?
To podeślij swojemu magikowi gaźnik 2EE to wyłoży się jak dziecko na nim. Możesz byc pewien.Modix pisze:sluchaj,od tego jest mechanik zeby zrobił auto,nieposiadasz nowego auta tylko stare i tam niema kosmicznych rzeczy wcisnietych,jak on nieumie sobie z takim prostym autem poradzic to lepiej zmien sobie mechanika.
[ Dodano: 25 Sty 2009 22:52 ]
Ja już głosu nie zabieram w tej sprawie bo to nie temat o tym czy Nitrobenzen, ma dobrego mechanika czy nie.
pozdro
Ostatnio zmieniony pn sty 26, 2009 00:05 przez Gangst3R, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nitrobenzen
- Nowicjusz

[ Dodano: 25 Sty 2009 22:52 ]
Ja już głosu nie zabieram w tej sprawie bo to nie temat o tym czy Nitrobenzen, ma dobrego mechanika czy nie.
pozdro[/quote]
Słuszna uwaga
A co do tematu dzisiaj ustawiłem zapłon trochę pomogło, ale zauważyłem również że na ciepłym silniku jest o wiele gorzej niż na zimnym, ta obserwacja, plus garść wniosków z tematu zacytowanego wcześniej skierowało moją uwagę na sondę lambda, jeszcze w tym tygodniu wymienię i zobaczymy.
pozdro[/quote]
Słuszna uwaga
A co do tematu dzisiaj ustawiłem zapłon trochę pomogło, ale zauważyłem również że na ciepłym silniku jest o wiele gorzej niż na zimnym, ta obserwacja, plus garść wniosków z tematu zacytowanego wcześniej skierowało moją uwagę na sondę lambda, jeszcze w tym tygodniu wymienię i zobaczymy.