Kontrolka dziwnie się zachowuje

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

limp
Nowicjusz
Nowicjusz

Kontrolka dziwnie się zachowuje

Post autor: limp » śr sty 21, 2009 11:54

Witam

Mam dziwny problem z kontrolką (nie wiem coś z płynem chłodniczym) tutaj jest

Obrazek

Ostatnio wymieniłem uszczelkę pod głowicą i jeszcze kilka mniejszych uszczelek. Wszystko ładnie chodziło. Jakiś czas po samochód zaczął palić mi 22 litry na 150 km i nie wchodziło do baku gazu 29 l tylko 22 l. Mechanik powiedział ,że zebrała się woda w baku, wyczyścił, zmienił kable do baku, zmienił filterek w parowniku i go wyczyścił. Samochód czuć ,że nabrał mocy i (jeszcze nie liczyłem) powinien mniej palić. Od tej wizyty kontrolka zaczeła wariować, nie ma znaczenia czy jadę na benzynie czy na gazie. Czy rano czy wieczorem uruchamiam samochód, raz mryga a raz nie. Mryga przeważnie z jakieś 30 minut jak zacznie bądź jak nie zostawię samochodu na godzinę, dwie i już nie mryga. Z mechanikiem sprawdziliśmy wszystko olej jest, płyn chłodniczy jest i nie ucieka (wymieniona uszczelka pod głowicą), temperaturę trzyma prawidłowo, wiatrak działa, mówi ,że wszystko jest dobrze i coś musiało się przepalić w niej. Chciałbym się upewnić. Co sugerujecie? proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » śr sty 21, 2009 13:39

Czy wskaźnik temperatury działą prawidłowo (ta strzałka)? Czy masz czyjnik niskiego poiomu płynu chłodniczego (w zbiorniczku wyrównawczym)? Jeżeli tak, sprawdź poziom. Jeżeli poziom ok, a dalej świeci, odepnij kostkę od czujnika i zewrzyj jej piny - powinno przestać świecić.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

limp
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: limp » śr sty 21, 2009 17:05

zy wskaźnik temperatury działą prawidłowo (ta strzałka)?
Tak temperatura jak najbardziej jest w normie.
Czy masz czyjnik niskiego poiomu płynu chłodniczego (w zbiorniczku wyrównawczym)?

Nic takiego nie zaobserowałem, da się to dostrzec z zewnątrz?
sprawdź poziom
Niespełna miesiąc temu wymieniałem cały płyn - całkowicie w normie.
odepnij kostkę od czujnika i zewrzyj jej piny - powinno przestać świecić.
tą czerwoną tak? i dla pewności zewrzeć piny czyli skrzyżować koncówki na wyjściu? Sry ale znawca ze mnie żaden a nie chce nic spierdzielić.

By The Way

Od wymiany głowicy pali mi 15 litrów na 100 :otepienie: mechanik coś zmienił ale to nic nie dało... można to jakoś łatwo wyregulować bo już mnie wkurza?
Ostatnio zmieniony śr sty 21, 2009 17:08 przez limp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » śr sty 21, 2009 19:26

Wzbiorniczek wyrównawczy z czujnikiem poziomu płynu poznasz po tym, że dołączona jest do niego wtyczka - z góry mniej więcej... Jeżeli ta wtyczka jest, to na pewno ją zobaczysz. I to właśnie ta wtyczkę masz zewrzeć. Jeżeli nie masz takiego czujnika -a wskazówka na bannk dobrze chodzi - to masz uszkodzony licznik.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”