Czy to zbieżność?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy to zbieżność?
...wlaśnie świeżo co sprowadziłem swego golfika z niemiec i mam maluśki problem... już podczas jazdy po autostradzie stwierdziem, że auto leko steruje na prawo podczas dodawania gazu a jak zabieram nogę z pedału przyspieszenia to auto lekko struje na lewo... później jedzie dobrze...
...pomyślałem,że to opony(jeszcze byly letnie...szerokie)...jednak po ich wymianie stytuacja nadal jest niezmienna...
... z oględzin moich własnych wynika iż coś musiało byś grzebane w zbieżności bo nawet kierownica jest lekko przekoszona... czy takie zachowanie auta wynika ze złej zbieżności?
...auto na 100% nie bite jakby ktoś pytał;-)
...pomyślałem,że to opony(jeszcze byly letnie...szerokie)...jednak po ich wymianie stytuacja nadal jest niezmienna...
... z oględzin moich własnych wynika iż coś musiało byś grzebane w zbieżności bo nawet kierownica jest lekko przekoszona... czy takie zachowanie auta wynika ze złej zbieżności?
...auto na 100% nie bite jakby ktoś pytał;-)
To że masz kierownicę przekoszona to znak że ktoś wymieniał coś w zawieszeniu i jej nie ustawił(ja też tak mam bo nie mam kiedy jej przełożyć) W Golferku są dwie sprawy zbieżność i geometria przednich kół (geometria to kąt ustawienia koła) pewnie coś nie jest do końca zrobione.Zobacz na koła czy ci nie ździera opon.Chyba że masz wybitą zawiechę ale to byś słyszał i czuł.
Musisz zrobic tak:
1. Bardzo dokładnie sprawdzic przednie zawieszenie czy nie ma luzów (koncówki drążków, połączenie drążek przekładnia, tuleje wahacza, sworzeń wahacza, poduszka McPhersona, tuleje stabilizatora i łaczniki)
2. Jeżeli w punkcie "1" jest wszystko OK, zrobić geometrie przodu i musi byc dobrze!
1. Bardzo dokładnie sprawdzic przednie zawieszenie czy nie ma luzów (koncówki drążków, połączenie drążek przekładnia, tuleje wahacza, sworzeń wahacza, poduszka McPhersona, tuleje stabilizatora i łaczniki)
2. Jeżeli w punkcie "1" jest wszystko OK, zrobić geometrie przodu i musi byc dobrze!
dzięki za pomoc;-) (wiem co mam zrobić;)
...dzisiaj miałem tylko czas na oględziny pobieżne auta...wachacze nietknięte...nic nie stuka,puka...tuleje też dobre...jedno co mnie zaciekawio to nowiutkie( tak mi się wydaje) końcówki drążków więc może niedokładnie ustawili???
... tak czy siak jutro jadę na diagnostykę...
...
...pasiak...no wiesz co? beleczka jest nie ruszona..tak mi się wydaje
...dzisiaj miałem tylko czas na oględziny pobieżne auta...wachacze nietknięte...nic nie stuka,puka...tuleje też dobre...jedno co mnie zaciekawio to nowiutkie( tak mi się wydaje) końcówki drążków więc może niedokładnie ustawili???
... tak czy siak jutro jadę na diagnostykę...
...
...pasiak...no wiesz co? beleczka jest nie ruszona..tak mi się wydaje