GOLF Mk3 Tdi silnik AHU !
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
GOLF Mk3 Tdi silnik AHU !
witam!! mam pytanie ...otórz posiadam owego Golfa, rok 94 z silnikiem 1.9TDi AHU jest to wersja z plastikową pokrywą. Ostatnio dowiedziałem się że silniki te były monotwane od roku 95 więc zadałem sobie pytanie jakim cudem znalazł się on w moim golfie. Następne pytanie jest takie czy silnik ten posiada pompowtryskiwacze ?? Mój koleżka upiera sie żę silnik ten jest własnie na pompowtryskach, ja natomiast z tego co wiem pompowtryski weszły dopiero do silników Tdi 130konnych. Pozdrawiam wszystkich i proszę o odpowiedzi.
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Re: GOLF Mk3 Tdi silnik AHU !
misiuone pisze:witam!! mam pytanie ...otórz posiadam owego Golfa, rok 94 z silnikiem 1.9TDi AHU jest to wersja z plastikową pokrywą. Ostatnio dowiedziałem się że silniki te były monotwane od roku 95 więc zadałem sobie pytanie jakim cudem znalazł się on w moim golfie
Platikowa pokrywa o niczym nie swiadczy.. AHU byl montowany od lipca 1996 do czerwca 2000, wiec albo sie pomyliles z wersja silnika albo rocznik masz mlodszy, no chyba ze masz "skladaka"
Pompowtryskiwacze weszly dopiero w 1998 w MKIV.Następne pytanie jest takie czy silnik ten posiada pompowtryskiwacze ?? Mój koleżka upiera sie żę silnik ten jest własnie na pompowtryskach, ja natomiast z tego co wiem pompowtryski weszły dopiero do silników Tdi 130konnych. Pozdrawiam wszystkich i proszę o odpowiedzi.
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
mój Golf to Variant w wersji GT TDi z rocznika 94. Otóż z tego co wiem w tym roczniku były montowane 2rodzaje dislu, pierwszy z nich to 1.9TD 75kM a drugi to 1.9TDI o oznaczeniu 1Z. Widziałem jak wygląda oryginalnie 1Z, i dlatego teraz mam wątpliwości ponieważ mój silnik posiada plastikową osłonę i nie jestem pewien czy jest to również wersja 1Z tylko że z plastikową osłoną. Jak to rozpoznać może się ktoś z was orientuje, zaznaczam że auto nie jest żaden składak itp. Pozdrawiam
witam!! mam pytanie ...otórz posiadam owego Golfa, rok 94 z silnikiem 1.9TDi AHU jest to wersja z plastikową pokrywą. Ostatnio dowiedziałem się że silniki te były monotwane od roku 95 więc zadałem sobie pytanie jakim cudem znalazł się on w moim golfie. Następne pytanie jest takie czy silnik ten posiada pompowtryskiwacze ?? Mój koleżka upiera sie żę silnik ten jest własnie na pompowtryskach, ja natomiast z tego co wiem pompowtryski weszły dopiero do silników Tdi 130konnych. Pozdrawiam wszystkich i proszę o odpowiedzi.
jest kilka mozliwosci - albo to nie jest AHU tylko 1Z, albo masz przełozony silnik, albo auto nie jest z 94

AHU montowany był tak jak pisał Gitner od 07.96
Pokrywa silnika o niczym nie swiadczy, pompowtryski były w silnikach 100, 115, 130, 150 i dalej, ale nie w mk3.
najłatwiej po znaczku z tyłu jesli jestmisiuone pisze:mój Golf to Variant w wersji GT TDi z rocznika 94. Otóż z tego co wiem w tym roczniku były montowane 2rodzaje dislu, pierwszy z nich to 1.9TD 75kM a drugi to 1.9TDI o oznaczeniu 1Z. Widziałem jak wygląda oryginalnie 1Z, i dlatego teraz mam wątpliwości ponieważ mój silnik posiada plastikową osłonę i nie jestem pewien czy jest to również wersja 1Z tylko że z plastikową osłoną. Jak to rozpoznać może się ktoś z was orientuje, zaznaczam że auto nie jest żaden składak itp. Pozdrawiam

Na osłonie rozrządu powinienes mieć naklejke na którym jest oznaczenie typu silnka, w bagazniku bedzie równiez naklejka z oznaczeniem typu handlowego silnika i skrzyni. Pozatym jesli to jest TDI to po przekręceniu kluczyka (bez startowania silnika) uslyszysz charakterystyczny klekot N75 w okolicach filtra powietrza

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
albo ktos przelozyl silnik na wiekszy (z czego sie ciesz), albo ktos oryginal samochodu rozwalil i zrobil przeszczep (z czego placz). Ogejrzyj pole numerowe (na podszybiu) czy nie ma sladow spawów, czy nie jest malowane i takie tam...
[ Dodano: Sro Gru 07, 2005 21:15 ]
aha. a numery silnika mozna bardzo prosto przebic
pozdrawiam
[ Dodano: Sro Gru 07, 2005 21:15 ]
aha. a numery silnika mozna bardzo prosto przebic

pozdrawiam