filtr kabinowy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
filtr kabinowy
mama problem z wymiana filtra kabinowego w golfie III TD z 1993r poniewaz nie moge go znalezć , sprawdzalem juz pod szybą i go tam nie ma prosze o pomoc bo strasznie parują mi szyby.Dodam jeszcze że jest on z klimą.
Prawa strona podszybia (od pasażera). Odkręcasz 4 śruby w okolicach wycieraczki (najlepiej płaskim śrubokrętem podważyć i jednocześnie wykręcać - jest to rodzaj kołka rozporowego), zdejmujesz/ unosisz plastik ochronny i masz filtr na wierzchu. Jak z klimą to pewnie będzie sferyczny, mam taki u siebie. Koszt ok 100 zł. Jeżeli go tam nie ma, to ktoś (poprzedni właściciel?) musiał usunąć.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
jeśli tam nie ma gdzie napisał GRIsha, to pewnie nie masz go wcale.... a płynu Ci chłodniczego czasem nie ubywa, bo może masz nagrzewnice walniętą, albo masz coś nie tak z klimatyzacją ale w tym temacie się poddaje bo na klimie sie nie znam
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
- dzikusek99
- Użytkownik
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- dzikusek99
- Użytkownik
- Kontakt:
Co do filtra - albo masz taki jak w tej poradzie... albo taki jakiego ja pozbyłem się w tej... Jeśli dobrze zrozumiałem co pisze GRIsha - sferyczny to taki półkolisty, ale raczej to nie zależy od klimy tylko od roku produkcji. Może źle Cię zrozumiałem i rzeczywiście jak jest kilma to coś "sferycznego" jest, ale zasugerowałem się ceną - 100PLN za półkolisty by się zgadzało ... krzychuksk - jeśli się okaże, że masz półkolisty, przemyśl moją poradę w FAQ ... A jak nie masz nic, to kup sobie podstawkę i ramkę(sklep/szrot), tylko obowiązkowo do prostokątnego wkładu bo cena normalna ...
Pozdr .
Pozdr .
:bylo: :bajer:
Dokładnie Kiler, chodziło o półkolisty. Mam nadzieję, że nie namieszałem. Co do tego jaki powinien być przy klimie - zasugerowałem się tym, że sam mam z 1993 roku klime i jest półkolisty, co więcej, u dwóch moich znajomych również, stąd ta sugestia. Jeżeli Kiler potwierdzisz, że nie ma znaczenia kształt przy klimie, to sam przerobię wkład na prostokątny z oczywistych powodów.
pozdro
pozdro
Kształt nie ma znaczenia , może ten półkolisty ma ciut większą powierzchnię filtrowania , ale to nie ma znaczenia ; ważniejsze żeby był czysty bo szyby nie będą parować i nie będzie śmierdzieć w kabinie zdechłymi muchami . A koszty mówią same za siebie. Wogóle jak napisałeś, że masz '93 rocznik to już wszystko jasne - też mam ‘93 i to właśnie bolączka tego rocznika . Niestety jeszcze nie do końca wiem w jakich latach był montowany(kształt półkolisty), najwcześniejszy to złapałem w mk3 z początku ‘93, najstarszy - prawie połowa '94... Daj znać czy daty produkcji aut Twoich znajomych mieszczą się w tych granicach ...GRIsha pisze:Jeżeli Kiler potwierdzisz, że nie ma znaczenia kształt przy klimie, to sam przerobię wkład na prostokątny z oczywistych powodów.
Pozdr .
:bylo: :bajer: