lepiej jezddzic na powieszonej sondzie czy bez niej ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

lepiej jezddzic na powieszonej sondzie czy bez niej ?

Post autor: guti » ndz sty 11, 2009 02:01

Witajcie mam problem, mój parch spalił 15 litrów w miescie. Wiem ze sonda sie sypneła , ale nie ma czasu i pieniedzy na wymiane teraz i za zimno jest a jescze istnieje prawdopodobienstwo ze sie stara nie bedzie chciala po dobroci wykrecic.
Mam problemy na PB na zimnym, przeplata itd, , zauwazylem ze na odpiwtej sondzie lepiej mu sie pracuje , to znaczy rowniej pracuje , nie szarpie, aaaaleee smierdzi paliwskiem jakby w rurze siedziało stado krasnoludków i wylewało wache takimi małymi krasnoludkowymi wiadereczkami,( troszke mnie smierdzi jak na podpietej :) ) niemniej jednak zdaza mi sie przejechac troszke na PB bez sondy i pozniej podpiac ową feralna sonde ( po jakims czasie na LPG wystepuje szarpanie, nierowna praca i silnik sie meczy .
Wiec podpinam sonde, , wtedy niby dziala ok, nawet na rozgrzanym PB dziala ok pomijajac tych krasnolodków.
Pytanie moje jest takie, czy lepiej jezdzic na sondzie powieszonej na wartosci 0.2 V ( mieszanka uboga ? wiec mu podlewa i nie przepala ?) czy lepiej odpiac sonde i wprowadzic w tryb awaryjny ? Co na to LPG ? jak byłem u gazowników , ktorzy stwierdzili smierc sondy to orzekli rowniez to ze auto bedzie jezdzic i prosze sie nie martwic. Chodziło , az sie pojawiły problemy z praca na zimno na PB, zaczalem kombinowac i to mi wyszło.
Mam go odpalac z LPG na podpietej sondzie ? lepiej ze komp gazowy ją widzi mimo ze nie dziala ? ja juz sie pogubiłem.
Pozdrawiam, wszelkie pomysły mile widziane.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
sewooo
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: sewooo » ndz sty 11, 2009 02:36

hmm z tego co napisałeś wynika że masz instalke gazową II generacji czyli sterownik kompa też kożysta z sygnału sondy. Moim zdaniem nie jest dobrym pomysłem wozić się bez sprawnej sondy.
guti pisze:byłem u gazowników , ktorzy stwierdzili smierc sondy to orzekli rowniez to ze auto bedzie jezdzic i prosze sie nie martwic.
nie popieram tego zdania to tak jakbyś odkręcił w gaźniku malucha dysze regulującą miesznkę paliwowo powietrzną i starał się ustawić obroty silnika,
a jeżeli chodzi o działanie sondy to wystarczy że czas w którym wysyła impulsy do ECU wydłuży się, albo wartość impulsów bedzie inna w dodatku wysłana w krótszym czasie bądź dłuższym i już bedzie auto zalewane albo bęzie miało zbyt ubogą mieszankę ach kombinacji jest wiele można sprawdzić sonde czy działa czy też nie. Raczej nieobejdzie się bez wymiany na nową ostatecznie na jakąś sprawną używaną :chytry:

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz sty 11, 2009 09:03

w RP mozna smiało zastosować inst 1gen bez sil krokowego bez problemu wtedy mozna usunąć sondę
no ale pozostaje sprawa beny i w zasadzie koło się zamyka
wiec mysle ze najlepszym rozwiazaniem bedzie załozenie nowej sondy

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » ndz sty 11, 2009 11:37

sewooo pisze:Raczej nieobejdzie się bez wymiany na nową ostatecznie na jakąś sprawną używaną :chytry:
mam taka pod reka ale 4 przewodową z seata 1,4 z przebiegiem ok 200 tys. auto nie jezdziło na gazie , sonda oryginal bosch , podepne jeden kabelek i powinno smigac :)
dziejo pisze:wiec mysle ze najlepszym rozwiazaniem bedzie załozenie nowej sondy
wiem dziejku, tak tez zrobie , ale to za jakis czas bo teraz pod kreska jestem,
juz sie orientowalem w cenach mniej wiecej.

Obrazek

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz sty 11, 2009 11:40

guti pisze:ale 4 przewodową
tam chyba musisz zmostkować grzałke z masą nie jestem pewien
zapytam sie qmpla i dam ci znac

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » ndz sty 11, 2009 11:41

dziejo pisze:zapytam sie qmpla i dam ci znac
dzieki :) myslalem zeby podlaczyc tak jak kaza, czyli mase do masy , czarny to sygnał , tylko do czego podpiac grzanie ? czy to ma byc non stop grzane ? czy na jakims przekazniku ?

[ Dodano: Nie Sty 11, 2009 11:45 am ]
sprawdzilem przed chwila grzalke miernikiem, wydaje sie byc sprawna , masy nie ma na obudowie tak jak ta jednoprzewodowa, wiec trzeba bedzie podpiac jeszcze mase do pełni szczescia . tylko gdzie podpiac grzalke ? czy wogole jej nie podpinac ?

[ Dodano: Nie Sty 11, 2009 12:24 pm ]
mogłby mi ktos sprawdzic ten numer

0 258 003 676

to jest numer sondy ktora lezy przede mna.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”