Chlodnica oleju?????
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Chlodnica oleju?????
mam pytanko zwiazane z chlodnica oleju czy do diesla podejdzie chlodnica od benzyny(chodzi o chlodnice od Garbusa)czy jest jakas roznica?czy trzeba szukac lepiej od diesla
oraz co daje taka chlodnica oprucz tego ze temperatura oleju jest nizsza czy przeklada sie to jakos na trwalosc silnika????i czy jest sens ja zakladac
dzieki z gory
oraz co daje taka chlodnica oprucz tego ze temperatura oleju jest nizsza czy przeklada sie to jakos na trwalosc silnika????i czy jest sens ja zakladac
dzieki z gory
dzieki
dlatego sie pytam czy jest sens sie bawic moze najpierw zamontuje sobie wskaznik temperatury oleju a pozniej cos bede kombinowal
chociaz nawet w Garbusie jest chlodnica oleju a to to juz NAPEWNO nie jest auto sportowe moze dlatego ze nie jest chlodzone woda sam juz nie wiem pozyjemy zobaczymy
dlatego sie pytam czy jest sens sie bawic moze najpierw zamontuje sobie wskaznik temperatury oleju a pozniej cos bede kombinowal
chociaz nawet w Garbusie jest chlodnica oleju a to to juz NAPEWNO nie jest auto sportowe moze dlatego ze nie jest chlodzone woda sam juz nie wiem pozyjemy zobaczymy
oki, ale np. w silniku RP (w passacie konkretnie, benzyna 1.8 l. 90 KM, monowtrysk) też nie sportowym bynajmniej, chłodnica oleju jest montowana fabrycznie. Z tym że nie jest to chłodnica taka jak w układzie chłodzenia (wymiennik ciecz-powietrze),tylko jest włączona w układ chłodzenia silnika, chłodzenie odbywa się cieczą. I w dieslu chyba jest tak samo. Nie ma zatem obawy, że olej się zbytnio wychłodzi (wymiennik ciepła jest to małe prostopadłościenne pudełko montowane pod filtrem oleju). To ciecz chłodząca silnik ma odebrać nadmiar ciepła z oleju, nie powietrze zewnętrzne.
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!
to srebrne cus to jest chlodnica oleju mam takie cos u siebie i chlodzenie odbywa sie za pomoca wody z ukl chlodzenia a mi chodzi o taka gdzie powietrze chlodzi olej
chodzilo mi o to czy taki olej wystawiony przed zderzak nie zamocno schlodzi oleju ze bedzie on nie dobrzany i czy to dobre jest dla silnika
chodzilo mi o to czy taki olej wystawiony przed zderzak nie zamocno schlodzi oleju ze bedzie on nie dobrzany i czy to dobre jest dla silnika
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
własnie taką zewnetrzna powietrzną chłodniczke własnie kupiłem i bede montował, tez jestem ciekawy efektów, pewnie w zimie bedzie troche zimny olej, ale latem to powinno wyjsc na dobre, szczególnie przy rajdowaniu na zlotachKrzylu pisze:to srebrne cus to jest chlodnica oleju mam takie cos u siebie i chlodzenie odbywa sie za pomoca wody z ukl chlodzenia a mi chodzi o taka gdzie powietrze chlodzi olej
www.vrservice.pl
nie wiem Borys jaka zakupiles
ale qpel w corsie ma dostawiona chlodnice oleum i normalnie jest w niej termostat, wiec nie ma ryzyka wychlodzenia zbytniego
Borys pisze:własnie taką zewnetrzna powietrzną chłodniczke własnie kupiłem i bede montował, tez jestem ciekawy efektów, pewnie w zimie bedzie troche zimny olej, ale latem to powinno wyjsc na dobre, szczególnie przy rajdowaniu na zlotachKrzylu pisze:to srebrne cus to jest chlodnica oleju mam takie cos u siebie i chlodzenie odbywa sie za pomoca wody z ukl chlodzenia a mi chodzi o taka gdzie powietrze chlodzi olej
[b][color=blue]Volkswagen Klub Polska #107[/color][/b][b] | Frakcja Member | VW Silesia Club[/b]
[b][color=czerwony][url]http://www.majoVWka.pl/[/url][/color][/b]
[img]http://malibu.vwgolf.pl/malibu4.jpg[/img]
[b][color=czerwony][url]http://www.majoVWka.pl/[/url][/color][/b]
[img]http://malibu.vwgolf.pl/malibu4.jpg[/img]