Problem z włączaniem 2 biegu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- bibi466
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tu masz troche informacji o tym elemencie z intercars
Drążek/dźwignia zmiany biegów
TOPRAN
108 840
Informacje Inter Cars o towarze
indeks: HP108 840
Cena brutto: 8,82 zł
nazwa: Zest. napr. dzwigni zmiany biegów
opis : 1J0711183D cięgno zmiany biegów Audi A3 (8L1)
1.6,1.8,1.8 quattro,1.8 T,1.8 T quattro,1.9
TDI,1.9 TDI quattro,S3 quattro;SEAT LEON (1M1) 1.4
producent: HANS PRIES
W MAGAZYNIE: 1
Ograniczenia
Strona zabudowy: z przodu
stosowane w:
GOLF IV (1J1)
1.4 16V
1.6
1.6
1.6 16V
1.9 SDI
[ Dodano: 18 Gru 2008 20:16 ]
http://sklep.intercars.com.pl/993532564 ... c=0&moto=0 tu moższe zobaczyć jak to wygląda
TOPRAN
108 840
Informacje Inter Cars o towarze
indeks: HP108 840
Cena brutto: 8,82 zł
nazwa: Zest. napr. dzwigni zmiany biegów
opis : 1J0711183D cięgno zmiany biegów Audi A3 (8L1)
1.6,1.8,1.8 quattro,1.8 T,1.8 T quattro,1.9
TDI,1.9 TDI quattro,S3 quattro;SEAT LEON (1M1) 1.4
producent: HANS PRIES
W MAGAZYNIE: 1
Ograniczenia
Strona zabudowy: z przodu
stosowane w:
GOLF IV (1J1)
1.4 16V
1.6
1.6
1.6 16V
1.9 SDI
[ Dodano: 18 Gru 2008 20:16 ]
http://sklep.intercars.com.pl/993532564 ... c=0&moto=0 tu moższe zobaczyć jak to wygląda
bibi466,
Znalazłem to. Tyle że tam przy tej części nie ma opisu, że nadaje sie do golfa/bory. Takowe są, ale o innych numerach i inaczej wyglądają. Jednak jak pamiętam, to tam przy skrzyni coś takiego było, taki "wichajster" wygięty
Powiedz mi jeszcze czy łatwo to wymienić, czy trzeba rozbierać kupe rzeczy? Ile może to zająć mechanikowi i ile w przybliżeniu może kosztować wymiana? bo koszt części to grosze..
No i oczywiście serdecznie dziękuje za pomoc
Znalazłem to. Tyle że tam przy tej części nie ma opisu, że nadaje sie do golfa/bory. Takowe są, ale o innych numerach i inaczej wyglądają. Jednak jak pamiętam, to tam przy skrzyni coś takiego było, taki "wichajster" wygięty
Powiedz mi jeszcze czy łatwo to wymienić, czy trzeba rozbierać kupe rzeczy? Ile może to zająć mechanikowi i ile w przybliżeniu może kosztować wymiana? bo koszt części to grosze..
No i oczywiście serdecznie dziękuje za pomoc
- bibi466
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Powinna pasować na stronie intercarsu przy każdej częsci jest zakładka stosowane w... no ztego wynika że do 1.6 pasuje. Wymiana bardzo prosta nie wiem jak w 1.6 ale u mnie dostęp bardzo łatwy jak otworzysz maskę to napewno w okolicach skrzyni biegów je znajdziesz zdejmujesz stare cięgło i zakładasz nowe i tyle. Tylko to nowe u mnie było znacznie ciaśniejsze i trzeba troche siły użyć
[ Dodano: 30 Gru 2008 01:08 ]
Jak ktoś będzie zakładał ten element to proponuje dać odrobinę smaru w te zatrzaski bo u mnie po paru dniach działania na sucho ledwo lewarkiem mogłem ruszyć. Po nasmarowaniu jest ok
[ Dodano: 30 Gru 2008 01:08 ]
Jak ktoś będzie zakładał ten element to proponuje dać odrobinę smaru w te zatrzaski bo u mnie po paru dniach działania na sucho ledwo lewarkiem mogłem ruszyć. Po nasmarowaniu jest ok
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Oprócz elementu na zdjęciu powyżej (ten jest metalowy), są jeszcze w tym mechaniźmie 2 podobne części tylko bez tego przekręcenia w połowie i dłuższe, też metalowe poprzecznie do silnika, też mają tego typu gniazda. Najgorszy z kolei element to plastikowy drążek obok tego metowego ze zdjęcia umiejscowiony zgodnie z linią samochodu (też posiada takie gniazda na kulkę).
To jedyne elementy do kupienia służące do reparacji mechanizmu. Pasują części od Skody Octavi - są identyczne (numery też) przynajmniej jak u mnie.
Luzy w gniazdach w tych 4 elementach powodują problemy z załączaniem biegów - haczenie i opory. Co ciekawe czasem przy małych luzach przy niskiej temperaturze objaw ustępuje - plastik się kurczy.
Tu w sklepie są zdjęcia:
http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1152#
http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1702#
http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1701#
mogę dać wieczorem rysunek z ETKA
To jedyne elementy do kupienia służące do reparacji mechanizmu. Pasują części od Skody Octavi - są identyczne (numery też) przynajmniej jak u mnie.
Luzy w gniazdach w tych 4 elementach powodują problemy z załączaniem biegów - haczenie i opory. Co ciekawe czasem przy małych luzach przy niskiej temperaturze objaw ustępuje - plastik się kurczy.
Tu w sklepie są zdjęcia:
http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1152#
http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1702#
http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1701#
mogę dać wieczorem rysunek z ETKA
Ostatnio zmieniony pt sty 09, 2009 14:17 przez Jacek75, łącznie zmieniany 1 raz.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
Jacek75,
Dzięki za te info Ceny są tak niskie,że warto może od razu wymienić wszystko.
Mam kilka pytań
- dlaczego ta mała część plastykowa jest najgorsza? O co chodzi?
- Czy takie same (bądź podobne) ceny mają w ASO skoda? Bo na tej stronie to rozumiem zamienniki są?
- Czy wymiana tych pozostałych części jest tak samo prosta jak tej opisywanej wyżej?
Porównałem z cenami w IC, wygląda na to że są to części TOPRANa, są jeszcze FEBI BILSTEIN, tyle że 2x droższe.
Stąd pytanie - czy wymieniać wszystkie elementy od razu, jeśli tak to które zamienniki lepsze, czy też może brać oryginały (niektóre zamienniki jak wiadomo są o kant d**y rozbić)
Dzięki za te info Ceny są tak niskie,że warto może od razu wymienić wszystko.
Mam kilka pytań
- dlaczego ta mała część plastykowa jest najgorsza? O co chodzi?
- Czy takie same (bądź podobne) ceny mają w ASO skoda? Bo na tej stronie to rozumiem zamienniki są?
- Czy wymiana tych pozostałych części jest tak samo prosta jak tej opisywanej wyżej?
Porównałem z cenami w IC, wygląda na to że są to części TOPRANa, są jeszcze FEBI BILSTEIN, tyle że 2x droższe.
Stąd pytanie - czy wymieniać wszystkie elementy od razu, jeśli tak to które zamienniki lepsze, czy też może brać oryginały (niektóre zamienniki jak wiadomo są o kant d**y rozbić)
Ostatnio zmieniony pt sty 09, 2009 14:44 przez Pablitto, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
W tym sklepie oznaczenie literowe na końcu oznacza czy jest to zamiennik, czy oryginał producenta, czy na pierwszy montaż. Obejrzyjcie stronę sklepu dokładnie, są wszystkie objaśnienia.
2szt długie są głęboko z tyłu i najciężej się dostać (długie ręce zarówno z kanału i od góry) Plastikowa jest najgorsza bo to plastik nie metal u mnie miała wyczuwalny luz na metalowych raczej się nie wyczuwało.
Wybrałem ten sklep bo mi najbliżej i mieli na magazynie. Koszt raczej żaden. Do Foty, Intercarsu czy dealera mam daleko.
U mnie przy 87tys. (zaraz po sprowadzeniu) 2 przy powolnym toczeniu auta była nie do włożenia, (czasem opór był też na jedynce przy lekkim toczeniu). Wchodziła prawidłowo na postoju i przy szybszej jeździe. Myślałem że to synchro.
Dodatkowo oczyściłem i nasmarowałem cały mechanizm smarem silikonowym (oprócz części wchodzącej do skrzyni).
ZAZNACZAM, że sprzęgło było ok. Biegi NIE zgrzytały, tylko haczyły lub stawiały opór.
2szt długie są głęboko z tyłu i najciężej się dostać (długie ręce zarówno z kanału i od góry) Plastikowa jest najgorsza bo to plastik nie metal u mnie miała wyczuwalny luz na metalowych raczej się nie wyczuwało.
Wybrałem ten sklep bo mi najbliżej i mieli na magazynie. Koszt raczej żaden. Do Foty, Intercarsu czy dealera mam daleko.
U mnie przy 87tys. (zaraz po sprowadzeniu) 2 przy powolnym toczeniu auta była nie do włożenia, (czasem opór był też na jedynce przy lekkim toczeniu). Wchodziła prawidłowo na postoju i przy szybszej jeździe. Myślałem że to synchro.
Dodatkowo oczyściłem i nasmarowałem cały mechanizm smarem silikonowym (oprócz części wchodzącej do skrzyni).
ZAZNACZAM, że sprzęgło było ok. Biegi NIE zgrzytały, tylko haczyły lub stawiały opór.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
- bibi466
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
od góry u u mnie w 1.4 łatwy dostęp do tego jest ze zdjęciem nie było problemów wystarczyło pociągnąć i zeszło a z założeniem było gorzej trzeba mieć kombinerki z dużym rozstawem zęby to ścisnąć ja u siebie użyłem klucza nastawnego w kształcie litery T skręcając klucz wcisnąłem ten zaczep na łeb tylko jak wspominałem odrobinę smaru nie zaszkodzi przed montażemPablitto pisze:Wymieniałeś to od "góry" czy z kanału
Czyli z tego co widzę, należało by wymienić komplet, czyli:
- 2x łącznik stabilizatora 1J0711803C,
- 1x łącznik mechanizmu wybierania 1J0711596E,
- 1x wspominana wcześniej część, drążek przełączania 1J0711183D.
Na razie zobacze, może uda mi się samemu od góry zmienić ten drążek co mam 1J0711183D. Jak nie pomoże zakupie pozostałe części - podejrzewam,że aby je wymienić kanał będzie niezbędny.. Tylko muszę poczekać aż temperatura troche pójdzie w górę..
Co do smaru, mam taki ŁT4 do łożysk (wygląda jak bezbarwny tawot), w tubce. Nada się?
- 2x łącznik stabilizatora 1J0711803C,
- 1x łącznik mechanizmu wybierania 1J0711596E,
- 1x wspominana wcześniej część, drążek przełączania 1J0711183D.
Na razie zobacze, może uda mi się samemu od góry zmienić ten drążek co mam 1J0711183D. Jak nie pomoże zakupie pozostałe części - podejrzewam,że aby je wymienić kanał będzie niezbędny.. Tylko muszę poczekać aż temperatura troche pójdzie w górę..
Co do smaru, mam taki ŁT4 do łożysk (wygląda jak bezbarwny tawot), w tubce. Nada się?
Ostatnio zmieniony pn sty 12, 2009 11:35 przez Pablitto, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie będzie od dołu, przynajmniej tak mi zapowiedział mechanik. Niestety dzisiaj nie mógł mnie załatwić i muszę jeszcze poczekać. Jutro spróbuję u innego, a jak nie to może w poniedziałekbibi466 pisze:od góry u u mnie w 1.4 łatwy dostępPablitto pisze:Wymieniałeś to od "góry" czy z kanału
Ja narazie wymieniam tylko tą część z fotki. Jak nie będzie poprawy to pomyślę o tych innych.
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony sob sty 10, 2009 00:14 przez Jacek75, łącznie zmieniany 3 razy.