co do wymiany w zacisku hamulca tylnego?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
co do wymiany w zacisku hamulca tylnego?
Witam
Autko MK2 1,8 RP, pytanie do ludzi którzy to robili. Co jest do wymiany w zacisku hamulca tylnego- (Z tyłu tarcze) przy depnięciu nogą na pedał hamulca wszystkie 4 łapią, natomiast po zaciągnięciu ręcznego prawy tył nie hamuje, z tego co zauważyłem to nie odbija dźwignia w zacisku trzymająca główkę linki. Ruszyłem ją młotkiem ale jest dość zapieczona żeby sprężyna spowodowała powrót dźwigni z linką. I teraz chciałem to zrobić tylko czy musze rozbierać cały zacisk?? Dodam że linki hamulca są nowiutkie.
Autko MK2 1,8 RP, pytanie do ludzi którzy to robili. Co jest do wymiany w zacisku hamulca tylnego- (Z tyłu tarcze) przy depnięciu nogą na pedał hamulca wszystkie 4 łapią, natomiast po zaciągnięciu ręcznego prawy tył nie hamuje, z tego co zauważyłem to nie odbija dźwignia w zacisku trzymająca główkę linki. Ruszyłem ją młotkiem ale jest dość zapieczona żeby sprężyna spowodowała powrót dźwigni z linką. I teraz chciałem to zrobić tylko czy musze rozbierać cały zacisk?? Dodam że linki hamulca są nowiutkie.
-
- Nowicjusz
Re: co do wymiany w zacisku hamulca tylnego?
witamsew1 pisze:Witam
da sie zregenerowac i jest to nie duzy koszt,jak masz pojecie o mechanice to se poradzisz.
kupujesz zestaw gumek na caly zacisk koszt z 15zł,wyjmujesz zacisk i do dzieła.
-
- Nowicjusz
jak by był szczelny to reczny by dzialal.zapiekła sie dzwignia od recznego w zacisku bo jest nie szczelny.rozebrac wyczyscic podsmarowac i bedzie dzialac,mialem to u siebie w mkII.mate64 pisze:jasiocorrado, taj jasne szczególnie dużo mu da wymiana gumek jeśli zacisk jest szczelny a problem tkwi w mechanizmie ręcznego
sew1 napisal"z tego co zauważyłem to nie odbija dźwignia w zacisku trzymająca główkę linki",to jaki jest problem w mechanizmie ręcznego?????????
Sama wymiana gumek może jednak nie wystarczyć. Rozbierałem już swoje raz, teraz będe rozbierał 2 raz ponieważ wymiana gumek i smarowanie nie pomogło. Problemem może być sprężyna wodzika, mechanizm samoregulacji w tłoczku, sama przekładnia w tłoczku skorodowany wałek wodzika.jasiocorrado pisze: jak by był szczelny to reczny by dzialal.zapiekła sie dzwignia od recznego w zacisku bo jest nie szczelny.rozebrac wyczyscic podsmarowac i bedzie dzialac,mialem to u siebie w mkII.
sew1 napisal"z tego co zauważyłem to nie odbija dźwignia w zacisku trzymająca główkę linki",to jaki jest problem w mechanizmie ręcznego?????????
Sew tłoczek ma szczelny (bo inaczej uciekałby mu płyn), zewnętrzny simering na wałku dźwigni nie ma nic wspólnego ze szczelnością układu hydraulicznego tłoczka.
Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
Nie ma możliwości rozebrania czegokolwiek w zasadzie bez ściągnięcia tego z auta i wykręcenia tłoczka. Czytałeś faq o regeneracji zacisku?
Jeśli z zacisku nie cieknie i tłok nie jest zapieczony to wymiana samych gumek nie ma najmniejszego sensu. Rozebranie, i czyszczenie to minimum. czy wszystko jest ok zobaczysz jak będziesz miał zacisk na stole w cześciach.
Jeśli z zacisku nie cieknie i tłok nie jest zapieczony to wymiana samych gumek nie ma najmniejszego sensu. Rozebranie, i czyszczenie to minimum. czy wszystko jest ok zobaczysz jak będziesz miał zacisk na stole w cześciach.
Podpis uległ awarii spróbuj później :)