Kontrolki ABS i ESP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kontrolki ABS i ESP
Witam wszystkich.
Dzisiaj jak wracałem do domu w połowie drogi zapaliły mi się jedznocześnie (tak po prostu po ruszeniu ze świateł) kontrolki ABS i ESP. Stwierdziłem wstępnie, że może czujniki. Zajechałem do domu i z ciekawości zgasiłem na pare sekund silnik i odpaliłem. Kontrolka ESP zgasła natomiast ABS nadal się świecił. Pojeździłem troche bokiem po podwórku i mocniej zahamowałem. Kontrolka ESP przy poślizgu migała więc chyba jest ok. Kontrolka ABS po mocnym hamowaniu też zgasła. Powtórzyłem pare razy to samo i wszystko okazuje się działać. Stąd moje pytania: Czy czeka mnie wymiana jakiegoś czujnika? Czy coś z systemami ESP i ABS może być nie tak jak powinno? Może są po prostu bródne?
Tak przy okazji (żeby nie zakładać nowego tematu) mam jeszcze jedno pytanie:
Co może być powodem cykania? Objaw występuje po prawej stronie z komory silnika przy rozgrzanym silniku. Olej jest ok. Samochód to Bora 2002r.
Pozdrawiam
Dzisiaj jak wracałem do domu w połowie drogi zapaliły mi się jedznocześnie (tak po prostu po ruszeniu ze świateł) kontrolki ABS i ESP. Stwierdziłem wstępnie, że może czujniki. Zajechałem do domu i z ciekawości zgasiłem na pare sekund silnik i odpaliłem. Kontrolka ESP zgasła natomiast ABS nadal się świecił. Pojeździłem troche bokiem po podwórku i mocniej zahamowałem. Kontrolka ESP przy poślizgu migała więc chyba jest ok. Kontrolka ABS po mocnym hamowaniu też zgasła. Powtórzyłem pare razy to samo i wszystko okazuje się działać. Stąd moje pytania: Czy czeka mnie wymiana jakiegoś czujnika? Czy coś z systemami ESP i ABS może być nie tak jak powinno? Może są po prostu bródne?
Tak przy okazji (żeby nie zakładać nowego tematu) mam jeszcze jedno pytanie:
Co może być powodem cykania? Objaw występuje po prawej stronie z komory silnika przy rozgrzanym silniku. Olej jest ok. Samochód to Bora 2002r.
Pozdrawiam
- bibi466
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
.Może to być zawór filtra węglowego. Nie wiem jak jest us ciebie ale u mnie jest on umieszczony po prawej stronie (taka czarna pucha idą do niej 2 przewody). jeśli to on cyka to się nie przejmuj bo on tak ma pracowaćluki109 pisze:Co może być powodem cykania? Objaw występuje po prawej stronie z komory silnika przy rozgrzanym silniku. Olej jest ok. Samochód to Bora 2002r.
- M_A_N_I_E_K
- Mały gagatek
- Kontakt:
jest z tej strony z której cyka, więc to pewnie to. Dziękibibi466,bibi466 pisze:zawór filtra węglowego
Co do kontrolek to podjade do znajomego mechanika (tarcze i klocki do wymiany) to od razu mi sprawdzi czy czujniki w porządku i przeczyści zaciski na aku.
W każdym bądź razie dziękuje za pomoc. Jak się wyjaśni obiecuje punkty za pomoc.
PozdraVWiam