brak światła
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
brak światła
witam mam problem z prawą lampą - poprostu nie pali się żarówka mijania tylko sama pozycyjna, lewa lampa jest ok pali sie zarówno pozycja jak i mijania.
Żarówka jest na pewno ok.
Może ktośdoradzić w czym problem?
Żarówka jest na pewno ok.
Może ktośdoradzić w czym problem?
Tak gniazdo jest czyste, w ogóle nie ma napięcia na wyjściu, ale dziwię się że działa lewa żarówka. Kolega podpowiada mi że to może być przekaźnik ale z wyglądu to one wszystkie są OK i nie widzi mi się kupować nowych tylko po to by je sprawdzić. Nie obejdzie się bez ręki fachowca?
[img]http://images39.fotosik.pl/87/2626b9e2452cdcc6med.jpg[/img]
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

Jest jeszcze złącze wielokablowe na osłonie wiatraka chłodnicy - tam należy sprawdzić czy dochodzi prąd: biały - drogowe, żółty - mijania.
Czy na obu włożonych bezpiecznikach jest napięcie?
Przekaźnik jest do innych odbiorników więc to nie on.
Czy na obu włożonych bezpiecznikach jest napięcie?
Przekaźnik jest do innych odbiorników więc to nie on.
Ostatnio zmieniony ndz sie 10, 2008 19:51 przez Zico63b, łącznie zmieniany 2 razy.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

Na osłonie jest tylko złącze - bezpieczników nie ma, pisałem o tych w skrzynce ale źle zbudowałem zdanie - przepraszam. Przekaźnik oczywiście wykluczamy z naszych podejrzeń!
W dodatku jest to przekaźnik nr 18 i nie od świateł a od wszystkich odbiorników o dużym prądzie. Światła idą bez przekaźnika, niestety.
W dodatku jest to przekaźnik nr 18 i nie od świateł a od wszystkich odbiorników o dużym prądzie. Światła idą bez przekaźnika, niestety.
Ostatnio zmieniony ndz sie 10, 2008 19:50 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

Witam! Złącze nad chłodnicą doprowadza prąd do wszystkich punktów oświetleniowych (reflektory, migacze, p-mgłowe) ale tylko mieszczących się po prawej stronie.
Do lewego reflektora prąd nie idzie złączem a prosto ze skrzynki. Jeśli na samej lewej żarówce nie ma napięcia to przyczyny możliwe: zły styk na wyjściu ze skrzynki bezpieczników, przerwany mechanicznie kabel (rzadkość), przerwa w kostce adaptacyjnej czyli przejściówce - jeśli były lampy zmieniane z H4 na 2xH1 i są takie złącza (są zaraz obok żarówki).
Do lewego reflektora prąd nie idzie złączem a prosto ze skrzynki. Jeśli na samej lewej żarówce nie ma napięcia to przyczyny możliwe: zły styk na wyjściu ze skrzynki bezpieczników, przerwany mechanicznie kabel (rzadkość), przerwa w kostce adaptacyjnej czyli przejściówce - jeśli były lampy zmieniane z H4 na 2xH1 i są takie złącza (są zaraz obok żarówki).
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

No i tak, nie chciało mi się zejść do garażu (mróz) i pisałem poradę z takiego jednego schematu
gdzie przejście przez złącze było zaznaczone tylko dla prawej strony .
Po sprawdzeniu na żywo i w swym archiwum poprawiam: faktycznie to przewody z wielozłącza idą na obie strony pojazdu, by szybko demontować grill.
W każdym razie cieszę się, że działa!
Wesołej zabawy i Szczęśliwego Nowego Roku!
Po sprawdzeniu na żywo i w swym archiwum poprawiam: faktycznie to przewody z wielozłącza idą na obie strony pojazdu, by szybko demontować grill.
W każdym razie cieszę się, że działa!
Wesołej zabawy i Szczęśliwego Nowego Roku!