silnik mokry od oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
silnik mokry od oleju
Jadac dzis swoim golfikiem 4 zapalila sie kontrolka od oleju i brzeczek.Po dojechaniu do domu okazalo sie ze silnik z boku przy bagnecie jest mokry od oleju miska jest sucha.Moje pytanie jest co moglo sie uszkodzic???na ta chwile nie znam wiecej szczegolow, gdyz na dworze ciemno.Z gory dziekuje za odpowiedzi
Ostatnio zmieniony ndz sty 04, 2009 12:35 przez koprewa6, łącznie zmieniany 2 razy.
koprewa6 odma mogła też zamarznąć i dlatego taki efekt a to powinno Cię zainteresować : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190828
A wiec tak olej chyba nie wywalilo gora bagnetem tylko na dole przy bagnecie chyba.Jak wykrecic ta odme bo jakos nie ma foto wykrecania,we wezu od filtra powietrza mazi nie ma troche w rurce od pokrywy filtra powietrza.Teraz tak kupic jakis najzwyklejszy olej z 2 litry wlac i patrzec co bedzie dalej czy moze ten sam i liczyc ze nie poleci jakims innym miejsce bo oleju to on nie ma wywalilo wszystko co bylo
jak przeczyścisz dokładnie odme to nie wyleci i będziesz miał spokój na rok, możesz lać dobry olej, tylko musisz pamiętać żeby wtedy za rok przed mrozami znów zrobić inspekcje odmy i sprawdzić filtr. Czasem wystarczy korek od wlewu oleju odkręcić i już widzisz czy masz "masło". Związane jest to ujemną temperaturą i obecnością wody, a także z krótkimi odcinkami jazdy gdy właściwości oleju nie są w pełni wykorzystane. Tworzy się wtedy mazista emulsja typu woda w oleju, blokuje odme, powstaje podciśnienie i najłatwiejszą drogą jest wtedy bagnet
U mnie było to samo. Pozdrawiam

silnik mokry od oleju
odme wyczyscilem troche bylo tego brudu. Dolalem innego oleju i sie okazalo ,ze w jednym miejscu jak silnik stygnie leci olej po misce na laczeniu miski olejowej i teraz nie wiem czy cos sie uszkodzilo w momecie wywalenia oleju. Silnik pracuje jak zawsze wszystko ok,ale ten olej na misce nie kapie jest tego malo ale widac mokre zaznaczam,ze wczesniej tak nie bylo przed tym wyciekiem opisanym wyzej co z tym zrobic??????
silnik mokry od oleju
stylu nie splywa przy odmie, z przadu patrzac to na rogu od strony paska od alternatora widac mokro na laczeniu miski
bibi466 pisze:czyli odmę wykluczamy. A ten wyciek mógł powstać jak ona zamarzła bo powstaje duże ciśnienie. U mnie jak zamarzła to jak odkręciłem korek to psyknęlo jakbym jakiś mocno nagazowany napój odkręcił a i z odkręceniem korka nie było łatwo tak go zacisnęło
za nim mi wystrzelil olej nie zauwazylem wycieku po wyczyszczeniu i nalaniu innego ,pojezdzeniu autem jak stygnie sie tam wydostaje tak jakby cos nie bylo szczelne
[ Dodano: 04 Sty 2009 20:19 ]
co z tym zrobic i co to moze byc ?????? prosze o jakies rady opinie
[ Dodano: 04 Sty 2009 22:21 ]
a moze cza wymienic jakis uszczelniacz albo cos ale czy moglo to cisnienie takie byc zeby tak to wszystko rozprezylo ze leci???????????