duże grzanie przy takiej temp.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
duże grzanie przy takiej temp.
witam, ruszyłem dzisiaj swoja "limuzyna" i co sie okazało, w trakcie jazdy w środku zaczęło śmierdzieć, jakby się paliła guma, otworzyłem klapę i okazało się że pasek jest bardzo ciepły, czym to może być spowodowane?
- kaczor4011
- Forumowy spamer :)

- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
oj oj jak pasek jest ciepły to raczej na pewno nie przejedziesz tych 200 KM
optymistyczny wariant to ze zatarciu nie ulega pompa wody i po prostu zerwie pasek...
pesymistyczny to ze to pompa wody sie zaciera i silnik mozesz zagotować albo nawet zatrzeć jak będziesz jechałbez paska.
Oba przypadki wykluczają dalszą jazdę nawet nie próbuj ruszać z taką usterką bo zapewne staniesz w drodze
optymistyczny wariant to ze zatarciu nie ulega pompa wody i po prostu zerwie pasek...
pesymistyczny to ze to pompa wody sie zaciera i silnik mozesz zagotować albo nawet zatrzeć jak będziesz jechałbez paska.
Oba przypadki wykluczają dalszą jazdę nawet nie próbuj ruszać z taką usterką bo zapewne staniesz w drodze
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
mechanik powinien zdjąć pasek i stwierdzić co "stanęło"
Jesli bedzie to pompa wody (to obstawiam) to czeka cię jej wymiana.
Pompa wody (mozna kupic nowe połówki bez obudowy i jest taniej) kosztuje jakies 80 zł dobrej firmy. Wymiana ze 100 zł maks sadze.
Moze to byc tez alternator (ale wtedy świeciła by ci sie ładowanie na desce) - altki sie regeneruje albo kupuje regenerowany a swoj oddaje w rozliczeniu
pompa wspomy (czułyś spadek siły wspomagania) uzywka od 70 zł około nowe od 200 zł
ewentualnie rowniez za słabo napięty pasek ale to chyba bys poznał bo to bardzo błacha przyczyna by była i chyba byś nie pisał na forum
[ Dodano: Sob Gru 27, 2008 17:47 ]
[ Dodano: Sob Gru 27, 2008 17:48 ]
koloslask, sprawdz jeszcze co napedza ten pasek ktory sie grzeje i napisz a jak nie wiesz co to za urzadzenia to zrob foto albo okresl dokladnie jaki masz silnik
Jesli bedzie to pompa wody (to obstawiam) to czeka cię jej wymiana.
Pompa wody (mozna kupic nowe połówki bez obudowy i jest taniej) kosztuje jakies 80 zł dobrej firmy. Wymiana ze 100 zł maks sadze.
Moze to byc tez alternator (ale wtedy świeciła by ci sie ładowanie na desce) - altki sie regeneruje albo kupuje regenerowany a swoj oddaje w rozliczeniu
pompa wspomy (czułyś spadek siły wspomagania) uzywka od 70 zł około nowe od 200 zł
ewentualnie rowniez za słabo napięty pasek ale to chyba bys poznał bo to bardzo błacha przyczyna by była i chyba byś nie pisał na forum
[ Dodano: Sob Gru 27, 2008 17:47 ]
tu bardziej chodzi o to ze to lozysko stanie całkiem o ile jeszcze nie stanęło. Wtedy pasek w końcu się przetrze, i stracisz chłodzenie silnika co równa się z końcem jazdy. (tak czy siak auto lada moment straci chłodzenie wiec raczej nigdzie nie ruszaj)koloslask pisze:a za godzinke miałem wyjezdzac okolo 200 km i teraz sie boje że jak się rozsypie łożysko to daleko nie zajade
[ Dodano: Sob Gru 27, 2008 17:48 ]
koloslask, sprawdz jeszcze co napedza ten pasek ktory sie grzeje i napisz a jak nie wiesz co to za urzadzenia to zrob foto albo okresl dokladnie jaki masz silnik
wiesz, znajac moja wiedze na temat aut to moze byc i słabo naciagniety pasek, powiem tak, woń palacej sie gumu poczułem przez okres 2 tygodni może z 2-3 razy, po okolo 15 minutach już tego smrodu nie było, ja otworze maske wszystko dobrze chodzi, nie słychac zeby coś chodziło cięzej, silnik chodzi spokojnie cichutko, zrobilem ktrotka przerwe w dzisiejszej jezdzie na zakupy po ponownym zapaleniu już sie nic nie dzialo
[ Dodano: 27 Gru 2008 17:52 ]
aha i co jeszcze zauwazyłem niekiedy wskażnik temperatury dochodzi do połowy wskazania, zdziwiło mnie to skoro temperatura na zewnatz wynosi 0 stopni.
[ Dodano: 27 Gru 2008 17:52 ]
aha i co jeszcze zauwazyłem niekiedy wskażnik temperatury dochodzi do połowy wskazania, zdziwiło mnie to skoro temperatura na zewnatz wynosi 0 stopni.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
ukłąd chłodzenia jest tak zaprojektowny ze temepreuta 90 stopni jest prawidłowa. I mało tego, jest to najdrowsza temperatura dla silnika. Jak nie ma 90 albo jest sporo wiecej to nalezy sie martwić bo sie jezdzi na niedogrzanym silniku (spalanie sie zwieksza i silnik rozniwez szybciej zuzywa)
Co do paska to myslalem ze masz tak caly czas. mysle ze moze to byc slabo naciegniety pasek jednak.
Co do paska to myslalem ze masz tak caly czas. mysle ze moze to byc slabo naciegniety pasek jednak.