Pablitto co masz na myśli mówiąc o problemach ze skrzynią z roczników poniżej 2000.
Ja mam MK4 1.6 SR z 98 roku przebieg 130000 km i właśnie mam wyciek ze skrzyni na łączeniu (widać na załączonym zdjęciu), pisałem już posty na ten temat z resztą oraz problem z wbiciem 1 biegu na zimnym silniku, olej w skrzyni Mobil 75W-90, ostatnio dolałem ok 0,5 litra, skrzynia była już uszczelniana, ale nie pomogło, albo nie odczekali po silikonowaniu tylko od razu zamontowali albo jakaś wadliwa ta skrzynia, na wiosne będę ją jeszcze uszczelniał, smarowałem także cięgna. Słyszałem od znajomego w ASO, że te skrzynie nigdy jakoś za specjalnie nie chodziły, w sensie że biegi dość ciężko wchodzą.

Znalazłem artykuł, który dawałby mi pewne wytlumaczenie, że może nic takiego się z tą skrzynią nie dzieje oprócz tego wycieku.
http://www.motofakty.pl/artykul/oleje_n ... mrozu.html
A co do pozostałych problemów z którymi się tutaj koledzy borykają to miałem kilka:
- spadek mocy (przy niższych obrotach lub jak za szybko wbiłem 2 bieg to nawet na wciśnietym do dechy pedale gazu auto nie reagowało);
- zdarzały się także kangurki, że jak wrzuciłem 2 bieg to zaczęło szarpać;
Podpinałem go pod komputer i okazało się że sonda jest uszkodzona, wymieniłem na dedykowaną do naszego modelu Bosch'a i powyższe problemy zniknęły.
Co do spalania to ciężko to zaobserwować czy zmalało, wcześniej było na poziomie 11l/100km tylko na krótkich dystansach w mieście ze staniem w korkach, teraz może o 0,5 litra mniej, w trasie ok. 600 km (podróż w dwie strony) przy prędkości 120-160 spalanie średnie nie przekroczyło 7,2l/100km, przed wyjazdem wyzerowałem spalanie.
Co do przepływomierzy Hitachi, które są stosowane w naszych modelach to mówili mi w ASO, że jeszcze się nie spotkali, żeby się psuły, a znajomy pracuje już tam dobrych kilka lat, jak jeszcze Golf'y IV częściej gościły w serwisie.
A co do czyszczenia przepustnicy radzę ostrożnie!!! Jeśli jest duży nagar nie wolno jej naraz wyczyścić na błysk, bo później przepustnica może się w ogóle nie zaadaptować.
Najlepiej czyścić stopniowo i nie adaptować jej, wiem to od znajomego z ASO i sam tak miałem u nich czyszczoną przepustnicę i nie mam żadnych problemów z falującymi obrotami.