Dławi się przy dodawaniu gazu po umyciu.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dławi się przy dodawaniu gazu po umyciu.
Mam problem z moim golfikiem i nie wiem co juz mam zrobic.
A mianowicie kiedy umyję go "karczerem" to po odpaleniu i próby jazdy dławi mi silnik. silnik nie pracuje równo, przerywa po dodaniu gazu, szarpie na kazdym biegu, poprostu sie dławi i widac ze podczas tego dławienia i jazdy brakuje mu mocy. Z tłumika dochodzi podobny dżwięk jakby na trzy gary chodził ale to chyba nie to. Dzieje sie tak kiedy wciskam gaz do tzw "dechy" a kiedy robię to delikatnie to szarpania są mniejsze albo wcale ich nie ma, tak jakby nie nadązał spalac paliwa. Po 30 minutach chodzi normalnie wiec domniemywam, ze to ma jakis zwiazek z wodą.
wymianiałem jakis czase temu przewody i świece oraz kopułkę i palec. zauwazyłem takze, ze na kopułce pojawiają się iskry ale sama kopułka jest sucha.
nie mam pojęcia co moze być przyczyną.
silnik to 1.6 PN
proszę o pomoc!
A mianowicie kiedy umyję go "karczerem" to po odpaleniu i próby jazdy dławi mi silnik. silnik nie pracuje równo, przerywa po dodaniu gazu, szarpie na kazdym biegu, poprostu sie dławi i widac ze podczas tego dławienia i jazdy brakuje mu mocy. Z tłumika dochodzi podobny dżwięk jakby na trzy gary chodził ale to chyba nie to. Dzieje sie tak kiedy wciskam gaz do tzw "dechy" a kiedy robię to delikatnie to szarpania są mniejsze albo wcale ich nie ma, tak jakby nie nadązał spalac paliwa. Po 30 minutach chodzi normalnie wiec domniemywam, ze to ma jakis zwiazek z wodą.
wymianiałem jakis czase temu przewody i świece oraz kopułkę i palec. zauwazyłem takze, ze na kopułce pojawiają się iskry ale sama kopułka jest sucha.
nie mam pojęcia co moze być przyczyną.
silnik to 1.6 PN
proszę o pomoc!
widocznie gdzieś się ta woda dostaje skoro tak się dziejeczłek pisze:no dobrze, tylko jakis czas temu nic podobnego podczas mycia się nie działo.
Więc jak zalewam silnik to co konkretnie? "zalac silnik" to pojęcie względne raczej. silnika w całosci raczej nie zalewam. przewody są suche, kopułka takze.
Ostatnio zmieniony sob gru 20, 2008 15:50 przez Szosownik, łącznie zmieniany 1 raz.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
wilgoć z powietrza, mgiełka wodna wystarcza, a karcher taką mgiełkę przeciez robi. Zalaniu prawie na pewno ulega układ zapłonowy (sa przebicia) - Bardzo czesto hall nie chce prawcowaćw wilgotnej atmosferze.
Jak auto wyschnie to odpal, otworz maskę i pryskając spryskiwaczem po kolei na układ zapłonowy (ale nie strumien tylko mgielka) moze uda ci sie zlokalizować co ulega zawilgoceniu. Dobrze to robić w nocy bo moze zaobserwujesz skaczącą gdzies po silniku iskrę.
Moze przerwa miedzy palcem a stykami w kopułce jest za duża i iskra ma problem z przekoczeniem w wilgotnej atmosferze?
Jak auto wyschnie to odpal, otworz maskę i pryskając spryskiwaczem po kolei na układ zapłonowy (ale nie strumien tylko mgielka) moze uda ci sie zlokalizować co ulega zawilgoceniu. Dobrze to robić w nocy bo moze zaobserwujesz skaczącą gdzies po silniku iskrę.
co masz na mysli? Jak to sie pojawiaja na kopułce? Moze wart oja wymienić jak iksry po niej skaczą?człek pisze:ze na kopułce pojawiają się iskry ale sama kopułka jest such