ZAMIANA SILNIKA !!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

axel0122
Nowicjusz
Nowicjusz

ZAMIANA SILNIKA !!!

Post autor: axel0122 » pt gru 19, 2008 02:08

Witam...
Mam taki mały problem, poniewaz rok temu kupilem golfa MK2 8v na pełnym wtrysku. Kupiłem 1,3 poniewaz mam dopiero 19 lat i ze wzgledu na mniejsze opłaty taki silnik. Ale teraz mam problem, poniewaz zrobiłem calkowity tuning optyczny co wyniosło mnie kilka tysiecy złotych... i chciałbym zamienic w nim silnik na 1.6 lub 1.8. Powiedzcie czy duzo z tym bedzie zachodu i czy to jest opłacalne...
Jesli ktos sie orientuje jaki byl by koszt tego....
(a tak wogole to moj maly silniczek 1,3 8v na pelnym wtrysku to zadkosc podobno??)

Pozdrawiam i czekam na jakas odpowiedz :)

Dram
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Dram » pt gru 19, 2008 09:42

Jakbyś chciał przełożyć silnik z 1.3 na 1.3 (ten sam) to wyniosło by cię to u mechanika ok 500 złotych. Jeżeli będzie trzeba "rezać" z wiązkami, łapami pod skrzynie itp to pewnie cena się podniesie, jak dużo to nie wiem ale licz sobie za każdą niespodziankę z 50 złotych :pub:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=179008 - były projekt, biały
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=377545 - nowy projekt mk1. Swap, nisko i szeroko ]:->

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Re: ZAMIANA SILNIKA !!!

Post autor: bugalon » pt gru 19, 2008 09:49

axel0122 pisze:Witam...
Mam taki mały problem, poniewaz rok temu kupilem golfa MK2 8v na pełnym wtrysku. Kupiłem 1,3 poniewaz mam dopiero 19 lat i ze wzgledu na mniejsze opłaty taki silnik. Ale teraz mam problem, poniewaz zrobiłem calkowity tuning optyczny co wyniosło mnie kilka tysiecy złotych... i chciałbym zamienic w nim silnik na 1.6 lub 1.8. Powiedzcie czy duzo z tym bedzie zachodu i czy to jest opłacalne...
Jesli ktos sie orientuje jaki byl by koszt tego....
(a tak wogole to moj maly silniczek 1,3 8v na pelnym wtrysku to zadkosc podobno??)

Pozdrawiam i czekam na jakas odpowiedz :)

Żeby wstawić 1,6 lub 1,8 wszystko musi wylecieć z pod maski. Do wymiany jest cały silnik, cała skrzynia biegów i dodatkowo jeszcze wiązki elektryczne. Jeśli masz silnik na wtrysku wielopunktowym, do ładuj tam jednostke z GTI 1.8 8V (PF/PB). Pompy paliwa i rozprowadzenie przewodow paliwowych nie będzie wymagac wtedy zmian. Jeśli wrzucisz tam jakies 1.8 na gazniku to trzeba będzie troche jeszcze w ukladzie paliwowym porzeźbić.

Swap będzie dość drogi. Za kompletny silnik ze skrzynią z 1000 złotych trzeba położyć. Drugi 1000 za wykonanie swapa i podpięcie kompletnej elektryki.

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

axel0122
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: axel0122 » sob gru 20, 2008 01:30

Jak myslicie, zamieniac moja perełke 1,3 8v na pewlnym wtrysku na cos wiekszego? Naprawde 1,3 na pelnym wtrysku to malo spotykany egzemplarz, a wariat jest jakich malo jak na silnik 1,3. Nie wiem, ale wieksze silniki wysiadaja przy moim wariacie. Niby powinien miec ok 60 KM ale mysle ze ma wieksza moc troszke. Moze sportowy wydech (ale nie glosny bo nie po to jest to:P) daje troche wieksze sprezanie i moc.

Najlepiej chyba bedzie jak wezme go na hamowanie is ie okaze. W stacji kontroli pojazdow sprawdze ile ma KM??

A tak wogole to moje cacko ma :
-silnik 1,3 8v pelny wtrysk
-szerokie zderzaki
-progi
-sportowy wydech
-tylni spoiler na klape
-przemalowany na granatowa perłe
-alufelgi 14" alluett
-zmieniona tapicerka
-antena przełożona w dach
-grill bez znaczka
-tylny znaczek zaspawany
-ciemne szyby
- sprzet audio głosniki mac audio i radyjko blaupunkt
-załozony centralny zamek z pilota i autoalarm
- szyberdach

własnie montuje jeszcze wspomaganie z diesela 1,6. Na wiosne zmieniam
-kolor deski rozdzielczej na granatowa
-łacze zywica progi, zderzaki i błotniki
-obnizam zawieszenie

Jak bede mial zdjecia to wam wstawie i zobaczycie :)
Ostatnio zmieniony sob gru 20, 2008 01:40 przez axel0122, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
blazejm
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: blazejm » sob gru 20, 2008 02:33

hmm z tego co mi wiadomo to silniczek 1,3 na pełnym wtrysku miał 75koni i zbierał się naprawdę przyzwoicie :bajer: Na pewno nie warto swapować na 1,6 (porażka kompletna, pali tyle co 1,8 a Twój 1,3 go łyka jak chce), polecam Ci, podobnie jak kolega bugalon, swapa na jakiegoś 1,8 8v na Digifancie, te silniczki miały niezłe odejście i łatwiej takiego dostać w niezłym stanie niż jakiegoś 16v. I tak na marginesie dla wyjaśnienia: sportowy wydech nie ma nic do sprężania:P:P Co najwyżej zmniejsza opory dla spalin i dzięki temu silnik jest żwawszy:)

[b][color=indigo]Moja Golfinka: :D [/color] (wszystkie foty na 1-szej stronie ;) )
http://vwlkp.pl/viewtopic.php?t=158[/b]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”