[MK3 Silnik] Zmiana oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
VW_Falthorn
- Nowicjusz

[MK3 Silnik] Zmiana oleju
Witam,
Mam pewne pytanie. Mam trzeciego Golfa, 1.6 Benzyna, rok 1996, ok 150k km przebiegu. Używany był w nim cały czas olej Castrol Magnatec 10W40. Wyczytałem i poniekąd wiem z doświadczenia, że olej Mobil 1 Super S, również 10w40 jest nieco lepszy. Zakupił więc ten olej z zamiarem dolania do silnika. Wiem, że oleje można mieszać, mam na mysli 2 różnych producentów, ale dowiedziałem się, że olej Mobil 1 posiada substancje myjące, które mogą doprowadzić do rozszczelnienia silnika, w którym był wcześniej Castrol. Czy to pewna informacja? Czy mogę dolać Mobil 1 do Castrola?
Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
Mam pewne pytanie. Mam trzeciego Golfa, 1.6 Benzyna, rok 1996, ok 150k km przebiegu. Używany był w nim cały czas olej Castrol Magnatec 10W40. Wyczytałem i poniekąd wiem z doświadczenia, że olej Mobil 1 Super S, również 10w40 jest nieco lepszy. Zakupił więc ten olej z zamiarem dolania do silnika. Wiem, że oleje można mieszać, mam na mysli 2 różnych producentów, ale dowiedziałem się, że olej Mobil 1 posiada substancje myjące, które mogą doprowadzić do rozszczelnienia silnika, w którym był wcześniej Castrol. Czy to pewna informacja? Czy mogę dolać Mobil 1 do Castrola?
Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
- silent_rob
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
-
VW_Falthorn
- Nowicjusz

a nie lepiej zmienić olej a nie bawić się w dolewkiVW_Falthorn pisze:Czyli mogę pomieszać te 2 oleje bez obaw o silnik?
nic ci to nie da że sobie trochę dolejesz mobila do castrola
szczerze dziwi mnie to że narzekasz na magnateca
Ostatnio zmieniony pt gru 19, 2008 13:43 przez Szosownik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
VW_Falthorn
- Nowicjusz

oleje z tymi samymi parametrami można mieszać i nic nie powinno się staćVW_Falthorn pisze:Kwestia jest tylko tego typu, czy to nie uszkodzi silnika? Po prostu pośpieszyłem się trochę z zakupem i wziałem Mobila. To czy będzie bardziej ekonomicznie, czy lepiej dla silnika - okaże się:) chcę tylko mieć pewność, że dolewając Mobila do Castrola nie uszkodzę silnika.
- silent_rob
- Gadatliwa bestia

- Kontakt: